Ľudí so syfilisom neustále pribúda. Najväčší nárast prípadov zaznamenali v Žilinskom kraji


Foto: Ľudí so syfilisom neustále pribúda. Najväčší nárast prípadov zaznamenali v Žilinskom kraji Foto: ilustračné

Počet ľudí nakazených syfilisom počas minulého roka stúpol o polovicu. Vo svojich štatistických výstupoch o tom informovalo Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI). Pribudli pritom aj prípady ďalších sexuálne prenosných chorôb.

V roku 2022 bolo poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti nahlásených 443 prípadov syfilisu. Minulý rok zaznamenali 294 prípadov, čo značí nárast o 50,7 percent.

Z hľadiska pohlavia bola evidentná prevaha infikovaných mužov, pričom v aktuálnom roku predstavovala úroveň 73 percent (324 prípadov mužov). Žien infikovaných syfilisom bolo 119.

Najvyšší výskyt ochorenia zaznamenali Bratislavskom kraji, a to v počte 151 prípadov. Ďalej to bol Žilinský kraj s počtom 79 prípadov a Košický, kde ich zaznamenali 64. Najmenej prípadov, v počte 34 osôb, bolo hlásených v Prešovskom kraji

„Medziročne vzrástol výskyt syfilisu vo všetkých krajoch Slovenska, pričom najvyšší nárast bol zaznamenaný v Žilinskom, Banskobystrickom a v Trenčianskom kraji,“ uvádza NCZI v publikovanej správe.


Netýka sa len mladých

Najviac prípadov syfilisu sa vyskytovalo vo vekovej skupine 25 až 34 rokov (141 osôb). Ďalej to boli 35 až 44-roční (108 osôb) a 15 až 24-roční (75 osôb). U detí do 4 rokov bolo hlásených 5 prípadov vrodeného syfilisu. Tie sa infikovali od matky počas tehotenstva alebo pôrodu.

Poskytovatelia zdravotnej starostlivosti okrem syfilisu nahlásili aj 1 252 prípadov iných, prevažne sexuálne prenosných chorôb. V rámci tejto skupiny išlo najmä o iné chlamýdiové choroby či trichomonózu. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu