Bývalý primár žilinskej urológie si prevzal ďakovný list. Nemocnici slúži už 30 rokov


Foto: Bývalý primár žilinskej urológie si prevzal ďakovný list. Nemocnici slúži už 30 rokov

V tento deň pred 30 rokmi nastúpil do žilinskej nemocnice dlhoročný primár oddelenia urológie Juraj Mikuláš. Pri príležitosti významného pracovného jubilea mu riaditeľ nemocnice Eduard Dorčík spolu s terajším primárom Romanom Mrázom odovzdali ďakovný list za dlhoročné vedenie a výnimočný rozvoj oddelenia urológie, obetavosť, starostlivosť o pacientov, odbornú a kvalitnú prácu

MUDr. Mikuláš vyštudoval medicínu v Martine, kde začal hneď po škole v roku 1975 aj pracovať. Významné skúsenosti z martinskej urologickej kliniky zúročil o 18 rokov neskôr, kedy sa prihlásil do výberového konania na primára oddelenia urológie v Žiline. V konkurze uspel a od 1. júla 1993 začal písať úplne nový a mimoriadne úspešný príbeh žilinskej urológie.

Primár Mikuláš priniesol do Žiliny minimálne invazívnu urologickú chirurgiu. Pod jeho vedením sa začali realizovať miniinvazívne transuretrálne resekcie prostaty, rovnako transuretrálne resekcie tumorov mechúra a do portfólia výkonov sa zaradili tiež ureteroskopie či perkutánne extrakcie konkrementov. Oddelenie sa intenzívne venovalo detskej urológii vrátane vrodených chýb.

Žilinská urológia patrila historicky medzi prvé pracoviská na Slovensku, ktoré sa začali venovať urologickým laparoskopickým operáciám, najmä pri nefrektómii, prostaktektómii či parciálnej resekcii nádorov obličiek.

Doménou a profesijnou srdcovkou primára Mikuláša sa stala onkologická urológia. Oddelenie urológie v Žiline začalo pod jeho vedením poskytovať komplexnú urologickú starostlivosť v onkológii v oblasti diagnostiky, ale i liečby a sledovania onkourologických pacientov.


Vďaka snahe a záujmu doktora Juraja Mikuláša je oddelenie urológie žilinskej nemocnice stabilným partnerom zaraďujúcim sa do významných klinických štúdií. Takmer všetky z týchto štúdií viedli k zavedeniu uvedených liekov do klinickej praxe, vďaka čomu môžeme neoceniteľným spôsobom prispievať k rozvoju novej a lepšej liečby, a to nielen pre našich pacientov.

Žilinská nemocnica mu v príspevku na sociálnej sieti poďakovala za jedinečnú prácu, všetky dni venované žilinskej urológii a urologickým pacientom.

Ďakujeme za výchovu nových lekárov a nasledovníkov, medzi ktorých patria významné lekárske kapacity pôsobiace doma i v zahraničí. „Jedným z nich je aj náš aktuálny primár oddelenia urológie MUDr. Roman Mráz, MBA, ktorý prevzal pomyselnú štafetu z rúk primára Mikuláša v roku 2018.“ dodáva nemocnica. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu