Žilinskí neurochirurgovia školili lekárov z Rumunska, ukazovali im postup pri výmene poškodenej platničky


Foto: Žilinskí neurochirurgovia školili lekárov z Rumunska, ukazovali im postup pri výmene poškodenej platničky Foto: Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Fakultnú nemocnicu s poliklinikou v Žiline navštívili vo štvrtok 26. januára lekári z rumunskej nemocnice v Bukurešti, aby si naživo pozreli priebeh dvoch špecifických operačných zákrokov na oddelení neurochirurgie. Zaujal ich predovšetkým výkon v prípade 44-ročnej pacientky, ktorá podstúpila stabilizáciu chrbtice totálnou výmenou medzistavcovej driekovej platničky predným prístupom.

Implantácia driekových platničiek prístupom spredu je špecifickým lekárskym zákrokom, ktorý v žilinskej nemocnici vykonávajú od roku 2004. Podľa primára neurochirurgie FNsP Žilina Ivana Mačugu patrí oddelenie medzi prvé pracoviská, ktoré začali s totálnou náhradou lumbálnych platničiek na Slovensku.

„Predný prístup je pri tomto type operácie bezpečnejší, ale je indikovaný len pre úzky okruh pacientov spĺňajúcich špecifické zdravotné kritériá. Keďže sa k driekovej chrbtici dostávame cez brušnú dutinu, operujeme spoločne s cievnym chirurgom, ktorý rýchlo a bez ťažkostí urobí prístup k poškodenej platničke, ktorú potom môžeme bezpečne odstrániť, priestor vyčistiť a nahradiť syntetickým implantátom s titánovým stabilizačným systémom,“ priblížil Mačuga.

Umelý disk následne plnohodnotne nahradí zdegenerovanú platničku, ktorá zrastie so susedným stavcom a odstráni ťažkosti pacienta v celom rozsahu. Rumunskí zdravotníci čerpali od žilinských kolegov poznatky, aby mohli metódu odstránenia driekových platničiek s náhradou špeciálnym implantátom zaviesť aj pre pacientov v Bukurešti. Celkovo ich čakajú so žilinskými neurochirurgami ešte dve stretnutia.

„Ročne realizujeme približne 1100 neurochirurgických operácií, z toho približne 70-percentný podiel majú operácie chrbtice. Najčastejšími ťažkosťami sú práve poškodené platničky, prevažne v driekovej oblasti, čo však už dávno nie je problém iba starších pacientov,“ dodal primár oddelenia neurochirurgie FNsP Žilina.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu