Novú knihu o histórii žilinského sídliska Vlčince uvítali do života, autori už pracujú na ďalšej publikácií


Foto: Novú knihu o histórii žilinského sídliska Vlčince uvítali do života, autori už pracujú na ďalšej publikácií Foto: Jana Feilerová a Jozef Feiler

Nová kniha zachytávajúca históriu Žiliny od autorov Patrika Gromu, Jozefa Feilera a Petra Štanského sa venuje najväčšiemu žilinskému sídlisku Vlčince. Vo štvrtok 22. decembra ju oficiálne pokrstili vodou z Čížovho jarku, ktorý v minulosti tiekol cez Vlčince a počas výstavby sídliska ho zatrúbnili a odklonili do Rosinky. Po povrchu tečie už iba v 400-metrovom úseku z Lesoparku Chrasť.

„Teší ma, že sa uvítania knihy do života zúčastnili desiatky občanov nielen z Vlčiniec, ale i z celého mesta,“ uviedol autor publikácie Peter Štanský. Okrem prezentácie publikácie, prednášky s projekciou o najzaujímavejších častiach Vlčiniec, uvedenia do života boli prínosom podujatia aj neformálne besedy medzi autormi publikácie a prítomnými návštevníkmi, ktorí ich upozornili na mnohé zaujímavé a aj zabudnuté skutočnosti z histórie sídliska či ťažké začiatky bývania v prvých rokoch existencie mestskej časti.

Aj tieto zaujímavosti plánujú autori zaznamenať vo svojej ďalšej knihe Stratená Žilina 3. „Milo nás prekvapil veľký záujem o uvítanie knihy do života, čo nás motivuje do našej ďalšej bádateľskej práce,“ uviedol autor publikácie Jozef Feiler. Monografia Vlčince je prvou knihou o mestskej časti Vlčince a zároveň aj prvou knihou o sídliskovej mestskej časti v Žiline. V publikácií je veľké množstvo zaujímavých, nepublikovaných, historických fotografií spoločne so snímkami zo súčasnosti. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu