Štedrá večera čaká aj pacientov v žilinskej nemocnici, pripravia im približne 100 kíl zemiakového šalátu


Foto: Štedrá večera čaká aj pacientov v žilinskej nemocnici, pripravia im približne 100 kíl zemiakového šalátu Foto: Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Počas Štedrého dňa bude vianočné menu rozvoniavať aj vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Žiline. K stolu však zasadnú i stravníci so špeciálnymi diétnymi obmedzeniami, v kuchyni preto pripravujú hneď niekoľko variácií sviatočnej večere. Okrem tradičného šalátu či ryby nebudú chýbať oplátky a koláčiky.

Počas vianočných sviatkov prispôsobila žilinská nemocnica režim prevádzky jednotlivých oddelení. Pacienti, ktorým to zdravotný stav dovoľuje, môžu byť prepustení do domácej liečby. Vianoce s rodinou sa ale nepodarí stráviť každému.

„V nemocnici, žiaľ, musia ostať pacienti po akútnych operáciách, chronicky chorí pacienti a samozrejme, tiež čerstvé mamičky s vianočnými bábätkami. Všetkým sa snažíme pobyt u nás spríjemniť čo najviac, preto každoročne chystáme tiež vianočné menu, ktoré dotvára sviatočnú atmosféru,“ uviedol riaditeľ FNsP Žilina Eduard Dorčík.

Nemocničná kuchyňa podľa jeho slov začína prípravy už od rána. „Aj keď je počet pacientov nižší, stále ide o približne 300 porcií. Ak je niekto hospitalizovaný, znamená to, že má zdravotné problémy, takže vo väčšine prípadov sú nevyhnutné diétne opatrenia, nemôžeme teda podávať tradičné chody, ktoré by organizmu mohli ublížiť,“ doplnil Dorčík.


Vedúca nutričná terapeutka oddelenia liečebnej výživy a stravovania žilinskej nemocnice Renáta Ballayová priblížila, že v sobotu 24. decembra pripravia na večeru takmer 20 rôznych variantov jedla.

„Základné menu je tradičné, a to ryba, zemiakový šalát, krehké linecké pečivo, ovocie, oplátka s medom. Rozdiely následne upravujeme podľa individuálnych obmedzení pacientov, či už ide o diabetických stravníkov, celiatikov, šetriace diéty, kašovitú stravu, jedlo s obmedzením tukov alebo dokonca pacientov, ktorí môžu v rámci pooperačnej rekonvalescencie prijímať len bujón,“ vysvetlila Ballayová.

Vo fakultnej nemocnici každoročne nachystajú okolo 100 kilogramov zemiakového šalátu v rôznych verziách. „Približne polovica porcií musí byť v diétnej podobe, čiže bez majonézy, niekedy sú prílohou len samotné zemiaky alebo zemiaková kaša,“ dodala vedúca nutričná terapeutka FNsP Žilina.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu