Pri príležitosti svetového dňa diabetu prijíma diabetologická ambulancia žilinskej nemocnice nových pacientov


Foto: Pri príležitosti svetového dňa diabetu prijíma diabetologická ambulancia žilinskej nemocnice nových pacientov

Svetový deň diabetu si pripomíname každoročne 14. novembra, kedy sa pred 131 rokmi narodil kanadský fyziológ Frederick Grant Banting. Práve on spolu s Charlesom Betom v roku 1921 objavil inzulín. Tento významný deň si dnes pripomenula aj Fakultna nemocnica s poliklinikou v Žiline.

„Cukrovka pribúda do zdravotnej dokumentácie stále väčšiemu počtu pacientov, pričom mnohokrát ľudia svoje problémy ani neriešia a ochorenie tak nemajú vôbec diagnostikované. Zvýšená hladina cukru v krvi totiž nebolí, no spôsobuje nášmu organizmu problémy, ktoré sa nesprávnou alebo žiadnou liečbou môžu skončiť fatálne,“ uviedla v príspevku na sociálnej sieti. 

V ňom zároveň upozorňuje, že cukrovka je nie len dedičná, ale omnoho častejšie sa v ambulantnom prostredí stretávajú aj diabetes mellitus 2. typu, ktorý súvisí s nezdravým životným štýlom. Dôležité je preto dbať na prevenciu, merať si hladinu cukru v krvi a venovať zvýšenú pozornosť najčastejším príznakom.

Patrí medzi ne väčší pocit smädu, častejšie močenie, ospalosť, rapídne chudnutie či priberanie, častejší výskyt infekcií alebo zápalov, ťažšie hojenie rán, ale i pocity únavy a zhoršenie zraku.


Pre dospelých pacientov s už diagnostikovaným ochorením diabetes mellitus (cukrovka) pôsobí v hlavnej budove polikliniky od júna tohto roka nová diabetologická ambulancia. Aktuálne aj prijíma nových pacientov.

V diabetologickej ambulancii sa zameriavajú prevažne na chronických pacientov, ktorí už majú závažnejšie zdravotné ťažkosti, ako je napríklad takzvaná diabetická noha alebo iné polyneuropatie či poškodenia orgánov. 

„Snažíme sa však zintenzívniť tiež primárnu zdravotnú starostlivosť a čo najskôr odhaliť rizikových pacientov, nastaviť im správnu liečbu a predchádzať vzniku dlhodobých komplikácií, a tým aj riziku hospitalizácií. Neriešené chronické komplikácie môžu viesť až k zlyhaniu obličiek, strate zraku či vzniku syndrómu diabetickej nohy, ktorý je po úrazoch najčastejšou príčinou amputácií dolných končatín,“ doplnila nemocnica. Aj preto v príspevku vyzdvihuje dôležitosť prevencie pred vznikom tohto ochorenia. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu