Žilinskí stredoškoláci sa na medzinárodnej súťaži ukázali ako výborní murári, stolári a inštalatéri


Foto: Žilinskí stredoškoláci sa na medzinárodnej súťaži ukázali ako výborní murári, stolári a inštalatéri Foto: sosstavebna.sk

Koncom septembra sa v českom meste Vysoké Mýto uskutočnil 11. ročník medzinárodnej súťaže stredných škôl Řemeslo/Skill. Do súťaže murárov, stolárov a inštalatérov sa ako jediné družstvo zo Slovenska zapojili aj žiaci Strednej odbornej školy stavebnej v Žiline.

Mladí stavbári si s konkurenciou 70 tímov z 19 škôl poradili bez najmenšieho problému a domov priniesli broznové a strieborné medaile. Na vysokých priečkach sa umiestnili dvojice spolupracujúcich žiakov v každej zo súťažných kategórií. O úspechu žilinských žiakov informoval Žilinský samosprávny kraj v príspevku na sociálnej sieti.

„Práce v jednotlivých súťažných odboroch na seba nadväzovali. Najprv murári vymurovali dve hrubé stavby z materiálov Xella a Heluz. V ten istý deň začali na hrubých stavbách pracovať montéri suchých stavieb. O deň neskôr pokračovali inštalatéri a obkladači. Stolári pracovali od začiatku nezávisle a zhotovili drevený stolček,“ uvádza oficiálny web strednej školy.

Cieľom súťaže bolo ukázať žiakom aj verejnosti, ako správne a účelne používať moderné stavebné technológie a nové postupy pri novostavbách a rekonštrukciách bytov a domov. Mladí žilinskí murári David Krasňan a Michal Vražel získali rovnako ako stolári Jakub Cingel a Adrián Čelko tretie miesto vo svojej kategórii. O priečku vyššie sa umiestnili inštalatéri Dávid Belko a Matej Šupej.

„Úspechy našich žiakov na súťažiach doma i zahraničí sú aj našimi úspechmi a svedčia o ich veľmi dobrých remeselníckych zručnostiach a schopnostiach. Veľké ďakujeme patrí majstrom, učiteľom a všetkým, čo sa podieľali na príprave na súťaž. V neposlednom rade našim žiakom, za odvahu reprezentovať seba, rodičov, školu a ich kraj. Všetkým žiakom srdečne blahoželáme,“ vyjadrilo svoju vďaku vedenie Žilinského samosprávneho kraja.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu