Zakopnime, aby sme už nikdy viac nezakopli: Do dlažby v Žiline pribudnú mosadzné kamene na počesť obetí fašizmu


Foto: Zakopnime, aby sme už nikdy viac nezakopli: Do dlažby v Žiline pribudnú mosadzné kamene na počesť obetí fašizmu Foto: Antikomplex.sk

Žilinu navštívi svetoznámy nemecký umelec Gunter Demnig, ktorého najväčším dielom sú mosadzné dlažobné kamene pripomínajúce obete nacistickej perzekúcie. Niekoľko takýchto kociek autor vlastnoručne uloží do dlažby pred domom židovskej rodiny, ktorá bola zavraždená v koncentračnom tábore Osvienčim.

Osádzanie prvých kameňov v Žiline bude slávnostnou udalosťou spojenou s besedou známeho etnológa Petra Salnera. Tá začne v sobotu 16. júla o 13:00 hod. v priestoroch Novej synagógy. Ceremónia osádzania kameňov sa uskutoční po besede na Mariánskom námestí, kde bývala rodina zavraždených Židov.

„Kameň je osadený priamo pred domom obete a pozostáva z betónovej kocky osadenej v dlažbe, ktorá na vrchu nesie mosadznú tabuľku s menom obete. Obsahuje aj ďalšie známe informácie, ako je rok narodenia a okolnosti tragédie, vrátane smrti. Väčšina z nich je venovaná Židom, no ďalšie u nás pripomínajú odbojárov a politických odporcov, chystajú sa tiež kamene na pamiatku Rómov,“ priblížil Branislav Badura z občianskeho združenia Antikomplex.sk.


Dlažobné kocky vytvorené Gunterom Demnigom sa nachádzajú v 27 krajinách, ktoré v minulosti okupovali nacisti. Zatiaľ čo v našej krajine bolo dodnes umiestnených približne 250 kameňov v 30 mestách a obciach, na celom svete je ich takmer 100-tisíc. Takzvané Stolpersteine, v preklade Kamene na zakopnutie, tvoria najväčší decentralizovaný pamätník v Európe. Na Slovensku organizuje ich umiestňovanie občianske združenie Antikomplex.sk, ktoré pripomína odkaz kameňov kampaňou Zakopnime, aby sme už nikdy viac nezakopli.

„Na desiate výročie, okrem osadenia ďalších desiatok kameňov v uliciach slovenských miest a obcí, sa o. z. Antikomplex.sk rozhodlo veľa slovenských príbehov obetí fašizmu zdigitalizovať priamo na svojom webe. Návštevníci tam nájdu aj interaktívnu mapu, ktorá postupne poskytne orientáciu v tom, kde všade sa v našej krajine jednotlivé Kamene nachádzajú,“ uviedol Branislav Badura.

Gunter Demnig využije svoju návštevu Slovenskej republiky naplno. Počas najbližších dní uloží zlatisté kamene v niekoľkých mestách. V Žilinskom kraji navštívi okrem Žiliny aj Liptovský Mikuláš, kam zavíta v sobotu 16. júla o 10:00 hod.

Miesto: Nová synagóga/Mariánske námestie Žilina
Dátum: 16.07.2022 - 13:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu