Na znak podpory pamiatkarov dnes večer zhasnú osvetlenie kultúrnych pamiatok aj v Žiline


Foto: Na znak podpory pamiatkarov dnes večer zhasnú osvetlenie kultúrnych pamiatok aj v Žiline

Ako symbolický krok proti novele stavebného zákona a na to nadväzujúcu transformáciu krajských pamiatkových úradov na stavebné úrady bola vyhlásená výzva s názvom Zhasíname pamiatky. V rámci nej sa v mene pamiatkarov spojili ochrancovia kultúrneho dedičstva, správcovia hradov, vlastníci a správcovia pamiatok, mestá a obce, archeológovia, architekti, akademici a odborná verejnosť, aby im vyjadrili gesto podpory a zhasli tak svetlá alebo vyvesili čiernu vlajku.

Udeje sa tak v utorok 15. februára v čase o 19:00 hodine na ikonických kultúrnych pamiatkach na Zozname svetového dedičstva UNESCO a mnohých ďalších stavbách po celom Slovensku.

Je to symbolický krok k tomu, čo nás čaká, ak parlament schváli nový návrh zákona o výstavbe. Pamiatky nám zatiaľ zmiznú len symbolicky na jeden večer, ale aká bude naozaj ich budúcnosť po prijatí nového zákona o výstavbe? Systém ochrany pamiatok na Slovensku v súčasnosti nie je dokonalý. Transformácia na stavebné úrady, plánovaná rýchlo a bez legislatívneho, organizačného a finančného zabezpečenia však bude znamenať paralýzu odbornej práce pamiatkarov a ohrozenie pamiatok,“ uviedla komunitná organizácia Čierne diery na svojej stránke.


Novým stavebným zákonom by sa výrazne byrokraticky zaťažila práca pamiatkarov, ktorej prioritou by mala ostať ochrana kultúrneho dedičstva a jeho hodnôt. Pripomienky odbornej verejnosti a pamiatkarov k tomuto zákonu neboli akceptované. Otvorený list riaditeľov krajských pamiatkových úradov poslancom Národnej rady Slovenskej republiky musel byť stiahnutý z webovej stránky Pamiatkového úradu. 

Čierne diery ďalej uviedli, že: „Kým na Slovensku máme na pamiatkových úradoch spolu cca 200 odborných zamestnancov, v susednom Česku je to približne 2000. Systém ochrany pamiatok má aj nedostatky, ale teraz mu hrozí kolaps, zrejme aby nekomplikoval rôzne kontroverzné investičné plány. Nový zákon je veľkým nepochopením toho, čomu sa pamiatkari venujú, majú venovať a aké sú problémy pamiatok na Slovensku. Namiesto zvyšovania odbornosti a zlepšovania služieb poskytovaných občanom nás čaká neexistujúci počítačový program a hŕba byrokracie. Pamiatkari majú pomáhať občanom v teréne a nie rozhodovať od stola.

Pamiatková starostlivosť na Slovensku bola založená v roku 1918 a prvé lokality boli zapísané do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO v roku 1993. Pamiatkari varujú, že nový stavebný zákon môže pamiatkovú starostlivosť úplne pochovať a s ňou tak pochová aj kultúrne dedičstvo Slovenska.

Podporu vyjadrí aj Považské múzeum v Žiline, ktoré zhasne v utorok 15. februára o 19.00 svetlá na hrade Strečno a Budatínskom hrade.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu