Detská ortopédia v Žiline oslavuje 25 rokov. Za posledný rok investovala do modernizácie 200-tisíc eur


Foto: Detská ortopédia v Žiline oslavuje 25 rokov. Za posledný rok investovala do modernizácie 200-tisíc eur

Detská ortopédia vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Žiline oslavuje štvrťstoročnicu. Informovali o tom na sociálnej sieti. Oddelenie pediatrickej ortopédie naďalej vedie zakladajúci primár Juraj Popluhár, ktorý priniesol za toto obdobie unikátne operačné výkony, za ktorými chodili rodičia s chorými deťmi do susedných či iných krajín.

Žilinsk detská ortopédia sa zameriava aj na zložité ochorenia pohybového aparátu, deformity chrbtice aj u dospelých a do dnešného dňa (26. 1) eviduje nemocnica viac ako 19-tisíc zákrokov. „Mnohé výnimočné operácie panvy a vrodených porúch detskej nohy sa dodnes vykonávajú len v Žiline práve u nás mali premiéru viaceré jedinečné výkony, ako komplexné osteotómie kostí či náročné operácie deformít chrbtice s použitím špeciálnych fixátorov,“ doplnila žilinská nemocnica na sociálnej sieti s tým, že rastúci magnetický fixátor chrbtice použili ako prví v Európe.

„Významným míľnikom na celom Slovensku bolo zavedenie sonografického skríningu vykĺbenia bedrového kĺbu u novorodencov, ktorý nahradil dovtedy používané röntgenologické vyšetrenie. A práve naši žilinskí pediatrickí ortopédi boli ešte v roku 1994 spoluautormi celoštátnej koncepcie tohto včasného sonografického skríningu vrodenej chyby bedier,“ skonštatovala nemocnica.


Oddelenie vykoná ročne až 5-tisíc ambulantných USB vyšetrení kontroly bedrových kĺbov. Ako uvádza vedenie, zavedením včasného sonografického skríningu a skorej liečby prakticky vymizli prípady, v ktorých bolo potrebné operovať po zistení vrodeného vykĺbenia.

„Aby sa oddelenie mohlo rozvíjať, potrebuje tiež moderné a kvalitné podmienky. Len za posledný rok sme tu investovali 200-tisíc eur do modernizácie prístrojového vybavenia operačnej sály a zakúpili nový operačný stôl, mobilné digitálne RTG zariadenie s C-ramenom a sonografický prístroj,“ dodala nemocnica.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu