Martinská nemocnica má ako prvá na Slovensku moderný robotický systém v hodnote 700-tisíc eur


Foto: Martinská nemocnica má ako prvá na Slovensku moderný robotický systém v hodnote 700-tisíc eur Foto: Univerzitná nemocnica Martin

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský navštívil v piatok 21. januára Univerzitnú nemocnicu v Martine (UNM). Na Rádiologickej klinike majú totiž prvé pracovisko s robotickým systémom na Slovensku. Technológia využívajúca umelú inteligenciu je jedinečná v rámci celej strednej Európy.

Martinská nemocnica tak potvrdila, že patrí medzi lídrov moderných intervenčných rádiologických metód. Minister Lengvarský navštívil aj Ústav patologickej anatómie, ktorý patrí medzi priekopníkov digitálnej patológie na Slovensku,“ potvrdila hovorkyňa nemocnice v Martine Katarína Kapustová.


„Dovoľte, aby som pogratuloval vedeniu nemocnice a kolegom, ktorých sme navštívili k tomu, že sú lídrami v niektorých technológiách. Som veľmi rád, že aj Ministerstvo zdravotníctva SR aktívne participuje na týchto projektoch. Verím, že všetky rozbehnuté projekty sa dotiahnu do konca a v týchto dvoch veciach budeme patriť medzi špičku v Európe,“ uviedol minister Lengvarský po návšteve.


Pomocou robotického ramena bude možné robiť terapeutické zákroky na určitú vzdialenosť. Medzi výhody pre lekára sa radí aj výrazné zníženie radiačnej látky.

„V princípe táto technológia umožňuje vykonávať určité terapeutické výkony aj z iného miesta, nielen v rámci nemocnice, ale aj v rámci štátu alebo iného kontinentu. Limitáciou je iba prenosová rýchlosť dát,“ doplnil prednosta Rádiologickej kliniky UNM doc. MUDr. Kamil Zeleňák, PhD. FCIRSE

Suma na zakúpenie robotického systému sa vyšplhala na 700-tisíc eur. Kúpa bola možná vďaka spolupráci UNM s Jesseniovou lekárskou fakultou Univerzity Komenského v Martine. Realizácia sa podarila vďaka úzkej spolupráci nemocnice a fakulty, v ktorej plánujú ďalej pokračovať aj formou takýchto projektov.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu