Na území Žiliny plánujú vyrúbať 147 stromov, dôvodom je nová výstavba a revitalizácia priestorov


Foto: Na území Žiliny plánujú vyrúbať 147 stromov, dôvodom je nová výstavba a revitalizácia priestorov Foto: ilustračné

V meste Žilina pravdepodobne ubudne časť zelene. Vyplýva to zo zverejnených oznámení Odboru správy verejného priestranstva a životného prostredia. Podobné aktivity vyvolávajú na verejnosti rozhorčenie a prostredníctvom sociálnych sietí zaznamenávajú ostrú kritiku.

Na plánovaný výrub 147 stromov a drevín upozornila žilinská mestská poslankyňa Zuzana Balogová v príspevku na sociálnej sieti. Tá zároveň kritizuje krátku lehotu na vyjadrenie verejnosti: „Je ale na zamyslenie, že žiadosť na pripomienkovanie bola zverejnená 20.12 a obyvatelia mali na to 5 pracovných dní, čo je do 27.12. Boli sviatky. Takže formálne splnená povinnosť zo strany mesta,“ uviedla.

Žilinská univerzita v Žiline požiadala samosprávu o povolenie na výrub celkovo 61 kusov drevín. Súkromná spoločnosť KG Murgašova, s.r.o. plánuje odstrániť ďalších 86 kusov drevín. V prvom prípade je dôvodom výrubu revitalizácia priestoru, v druhom bránia stromy budúcemu vjazdu k pripravovanej novostavbe bytového domu.

Na pozemkoch univerzity by mali odstrániť 9 smrekov, 5 briez, 5 jaseňov, 5 borovíc, 3 čerešne a 34 tují. Žilinská firma žiada o odstránenie 86 kusov drevín a 20 metrov štvorcových krovitého porastu.


Žilinská univerzita už v roku 2021 odstránila pri budovaní športového areálu viacero stromov aj stromoradie tvorené brezami. Mnohí obyvatelia mesta ale aj poslanci vnímajú výruby veľmi citlivo. Občianski aktivisti sa v niektorých prípadoch snažia zachrániť aspoň tie, ktoré je možné presadiť. Naposledy sa im podarilo zrealizovať takéto presadenie z Ulice 1. mája v centre mesta.

V prípade výrubu drevín, ktoré požaduje univerzita a súkromná spoločnosť, zatiaľ nepadlo definitívne rozhodnutie. Konečné slovo bude mať samospráva, tá môže ale aj nemusí vyhovieť žiadosti o udelenie povolenia. Mnohé z projektov zasahujúcich do zelene ponúkajú náhradnú výsadbu po ukončení stavebných činností. Ľuďom však často prekáža, že novovysadené stromy nie sú vzrastlé ale len malé. Následne trvá mnoho rokov, kým vyrastú a vytvoria vďaka svojej korune tieň.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu