Stromy z ulice 1. mája, ktoré mali byť zrezané, presadili občianski aktivisti do parku na Frambore


Foto: Stromy z ulice 1. mája, ktoré mali byť zrezané, presadili občianski aktivisti do parku na Frambore

V novovznikajúcom parku Frambor pod žilinskou estakádou pribudli nové stromy. Presadili ich tam občianski aktivisti, ktorí stoja za postupnou premenou tohto pôvodne zanedbaného priestoru. Sakury vysoké približne tri až päť metrov pochádzajú z ulice 1. mája v centre mesta.

V súvislosti s modernizáciou železničného uzla Žilina a výstavbou mostného objektu prepájajúceho ulice 1. mája a Ľavobrežná malo byť zrezaných celkom desať kusov týchto stromov. Keď sa naskytla možnosť ich záchrany formou presadenia, aktivisti neváhali a hneď im našli miesto.

Sakury vysadili popri chodníku, ktorý vedie cez celý park. V mieste pôvodne plánovali výsadbu nových stromov a vytvorenie aleje, záchrana drevín však dostala prednosť.

„Myšlienka žilinského skrášľovacieho spolku vytvoriť  stromovú alej v Parku na Frambore sa zmenila na záchranu stromov z ulice 1. mája. Spočiatku sme chceli úplne nové stromy, aby sme vytvorili krásnu alej, naše aktivity spojené s ochranou prírody sú ale jednoznačné a tak voľba bola jasná,“ spresňuje člen občianskeho združenia Ján Rzeszoto.

Miesto na ulici 1. mája v Žiline, odkiaľ presadili stromy

Frambor leží na pozemkoch, ktoré patria zväčša Slovenskej správe ciest (SSC), mesto Žilina tam preto nemôže investovať do výsadby nových drevín. Presadiť stromy určené na výrub však môže a preto túto možnosť ponúklo aktivistom na základe ich požiadavky ohľadom výsadby.

„Tieto stromy boli odsúdené buď na možnosť presadenia alebo by sa museli zrezať. Ponuku sme prijali a dnes už hrdo stoja v parku na Frambore,“ dodáva J. Rzeszoto.

K úspešnému ukončeniu procesu záchrany desiatich stromov je potrebná dôkladná starostlivosť. Počas najbližších týždňov musí byť zabezpečené pravidelné polievanie. Keďže v parku nie sú k dispozícii žiadne možnosti uskladnenia náradia a nie je v možnostiach aktivistov denne nosiť autami čerpadlo s 300 metrovou hadicou, o kúpe ktorého začali v tejto fáze uvažovať, zainteresovali do polievania občanov, čo sa veľmi úspešne darí.


Záujem o záchranu stromov prejavil Peter Čerňan, ktorý je obyvateľom sídliska Hájik. Dnes ráno už polial každý strom piatimi vedrami vody a v polievaní mieni ďalej pokračovať.

Mestská poslankyňa Iveta Martinková hľadá možnosti, ako získať uzamykateľný priestor napríklad v podobe lodného kontajnera či modulárnej stavebnej bunky. Dobrovoľníkom a členom občianskeho združenia Žilinský skrášľovací spolok by mohli opäť pomôcť lokálne firmy.

„V tejto veci by sme veľmi uvítali pomoc žilinských firiem. Akýkoľvek použiteľný kontajner či modulová bunka, kde by sme mohli odložiť náradie, by nám výrazne pomohla,“ hovorí I. Martinková.

Revitalizáciu Frambora už niektoré spoločnosti podporujú a to finančne, materiálne alebo službami. Vďaka ich pomoci sa darí rýchlo napredovať.

V parku neustále prebiehajú rôzne terénne úpravy a pribúda aj zeleň. Po stovkách hodín odpratávania odpadkov, stavebného materiálu, pneumatík či elektroodpadu sa môžu aktivisti konečne venovať výsadbe. Začiatkom apríla vytvorili v rámci projektu Zelené oázy živý plot z hrabu v dĺžke približne 45 metrov.

Žilinský skrášľovací spolok založila skupina občianskych aktivistov a nadšencov, ktorí vidia zmysel vo zveľaďovaní verejného priestoru. Vďaka ich práci a činnosti dostáva miesto, ktoré kedysi slúžilo ako skládka odpadu, celkom novú podobu. Žilinčania ho tak môžu navštevovať za účelom prechádzky a oddychu.

Porovnanie územia Frambor pred a po činnosti aktivistov


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu