FOTO: Kysucké múzuem sprístupnilo časť expozície pre nevidiacich, vznikol aj sprievodca v Braillovom písme


FOTO: Kysucké múzuem sprístupnilo časť expozície pre nevidiacich, vznikol aj sprievodca v Braillovom písme

V poslednej dobe sa múzeá snažia prispôsobiť novým trendom či výzvam a veľký dôraz sa kladie najmä na sprístupňovanie múzeí marginalizovaným skupinám, návštevníkom s hendikepom alebo so špeciálnymi potrebami. 

Kysucké múzeum v Čadci preto prišlo s myšlienkou vytvorenia projektu zameraného na postupnú debarierizáciu svojich vysunutých pobočiek, a týmto spôsobom sa snaží spístupniť svoje expozície všetkým návštevníkom bez rozdielu.

Medzi prvými krokmi bolo sprístupnenie najväčšej a najznámejšej národopisnej expozície Múzea kysuckej dediny vo Vychylovke pre nevidiacich a slabozrakých. Vznikol aj unikátny sprievodca Múzeom kysuckej dediny v Braillovom písme, ktorého vytvorilo Ministerstvo kultúry SR v spolupráci so Slovenskou knižnicou pre nevidiacich Mateja Hrebendu v Levoči. Obsahuje 14 hmatových obrázkov, ktoré reprezentujú objekty ľudovej architektúry a tri parné lokomotívy (U34.901, U45.9 a „Kolbenka“). 

Návštevník, ktorý má zrakovú poruchu, si tak bude môcť sám prečítať základné informácie o skanzene na Kysuciach a takisto aj o jeho histórii. Hmatom bude schopný si ľahšie predstaviť, aký majú vzhľad drevené objekty tradičnej ľudovej architektúry Kysúc. 


V rámci tohto projektu bol zabezpečený aj mechanický Pichtov písací stroj, cez ktorý budú môcť nevidiaci zanechať nejaké postrehy či zážitky, prípadne nápady na vylepšenie tejto novinky.

Sprievodca Múzeom kysuckej dediny bude prístupný na požiadanie na pokladni v Stanici Skanzen. Po jednom exemplári bude dostupný aj v ostatných pobočkách Kysuckého múzea.  

Ide o pilotný projekt tohto múzea, v ktorom sa plánuje pokračovť. Projekt finančne podporilo Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu