Natália z Ďurčinej potrebuje špeciálnu liečbu v hodnote 60-tisíc eur, vo verejnej zbierke sa vyzbierala už tretina


Foto: Natália z Ďurčinej potrebuje špeciálnu liečbu v hodnote 60-tisíc eur, vo verejnej zbierke sa vyzbierala už tretina

Prostredníctvom internetu sa už niekoľko dní šíri nová výzva zameraná na pomoc dievčaťu z Rajeckej doliny. Jej cieľom je vyzbieranie sumy 60-tisíc eur, ktorá bude použitá na špeciálny druh liečby sklerózy multiplex kmeňovými bunkami. Vo výzve prosí o pomoc 18-ročná Natália, tá sa o svojom vážnom ochorení dozvedela už v pätnástich rokoch.

Volám sa Natália a mám 18 rokov. Ja bohužiaľ nemám to šťastie byť zdravá. Jedno ráno som vstala, pozrela do zrkadla a zistila, že moja tvár nie je v poriadku. Kútik pier na pravej strane zdvihnutý, kútik pravého oka spadnutý... Bolela ma hlava, hovorím si „asi som zle spala…,“ opisuje prvotné príznaky.

Po viacerých návštevách zdravotníckych zariadení a absolvovaní vyšetrení sa u Natálie potvrdilo závažné ochorenie. Jej život, sny a priority sa odrazu úplne zmenili. Lekári jej síce nastavili správnu liečbu, no tá bola sprevádzaná rôznymi komplikáciami. Častými prejavmi boli náhle pády počas chôdze, nemožnosť udržať predmety v rukách či necitlivosť horných končatín.

Skleróza je známa aj ako ochorenie tisícich tvárí, jej príznaky sa vyskytujú už u mladých ľudí a vývoj je často nepredvídateľný. Ide o zápalové ochorenie, ktoré napáda centrálny nervový systém (mozog), miechu a obaly očných nervov.


Natália vynechávala kvôli častým hospitalizáciám v nemocnici školu a vždy sa musela istý čas zotavovať a rehabilitovať. Po približne dvoch rokoch jej lieky prestali zaberať a bola nútená prejsť na novú liečbu. Ochorenie jej však ďalej postupovalo a stav sa zhoršoval. Momentálne nemá inú možnosť ako absolvovať transplantáciu kmeňových buniek v zahraničí.

Tento spôsob liečby je vykonávaný v Rusku a jeho cena sa pohybuje na úrovni 50 000 eur. K nákladom je navyše potrebné započítať aj poplatky za cestu a pobyt v Moskve. Natália momentálne žije so svojou mamou a dvomi súrodencami v sociálnom byte. Jej mama má tri zamestnania, no aj napriek tomu sú šance na zaplatenie liečby z vlastného vrecka iba minimálne. Spoločne sa preto uchádzajú o podporu verejnosti.

„Dnes snívam o tom, že po návrate z Moskvy budem viesť normálny život a veľmi túžim študovať medicínu. Prosím ,pomôžte mi splniť môj sen vyzdravieť. Ďakujem za každý príspevok veľmi si to vážim,“ dodáva Natália v závere zverejnenej výzvy.

Podporiť je možné na adrese www.ludialudom.sk/vyzvy/11838.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu