Nemocnica v Žiline bude od pondelka žiadať pred hospitalizáciou PCR test nie starší ako tri dni


Foto: Nemocnica v Žiline bude od pondelka žiadať pred hospitalizáciou PCR test nie starší ako tri dni Foto: ilustračné

Na základe usmernenia Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republika sprísňuje Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline pravidlá príjmu pacientov na plánované hospitalizácie. Od pondelka 6. septembra sa musia všetky osoby – zaočkované aj nezaočkované – pred nástupom na plánovaný pobyt v nemocnici preukázať negatívnym RT-PCR testom nie starším ako 72 hodín. Na bezplatné vyšetrenie sa vopred objednajú cez webstránku www.korona.gov.sk alebo telefonicky na Call centre: 0800 174 174 alebo 02 3235 3030.

PCR testy boli v žilinskej nemocnici doteraz vyžadované len pred nástupom na operačné výkony, aktuálne usmernenie rozširuje podmienku tohto typu testovania pre pacientov prijímaných na všetky plánované hospitalizácie, teda i bez chirurgického zákroku. Pri akútnych príjmoch, vrátane pôrodov, nie je možné takéto testovanie vopred naplánovať a zabezpečiť, podmienka sa preto netýka neodkladných – urgentných stavov.

Pre deti do troch rokov je realizovaný PCR test v prípade, ak spĺňa klinické alebo diagnostické kritériá (príznaky, kontakt s pozitívnou osobou a iné). Prechodné obdobie nových pravidiel plynie ešte do konca tohto týždňa.


„Pre dodržanie termínov plánovaných hospitalizácií prosíme pacientov, ktorí majú nástup do nemocnice od pondelka 6. 9., aby sa čo najskôr – najlepšie ihneď – objednali na PCR vyšetrenie cez webstránku www.korona.gov.sk. Po zadaní osobných údajov zaškrtne pacient v objednávacom systéme v časti „Vyberte príznaky alebo dôvod vyšetrenia“ možnosť „Idem na predoperačné vyšetrenie“ a vloží dátum nástupu do nemocnice, podľa ktorého mu portál automaticky vytvorí termín PCR testovania hradeného zdravotnou poisťovňou,“ informuje nemocnica    

Podmienky pre návštevy pacientov ostávajú v pôvodnom režime podľa aktuálnej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR – po očkovaní, testovaní alebo prekonaní ochorenia COVID-19. Viac informácií na webstránke www.fnspza.sk v sekcii Aktuálne.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu