Nájsť pozitívneho v Žiline stálo počas februára a marca tisíc eur. V apríli už dvojnásobok


Foto: Nájsť pozitívneho v Žiline stálo počas februára a marca tisíc eur. V apríli už dvojnásobok Foto: ilustračné

Odhaliť jedného pozitívne nakazeného za pomoci antigénových testov stálo v okrese Žilina počas mesiacov február a marec približne tisíc eur, v apríli sa suma už vyšplhala na dvojnásobok.

Vyplýva to zo zistení Nadácie Zastavme Korupciu, ktorá zverejnila prepočty nákladov na plošné testovanie. Celoplošné pestovanie zaťažuje rozpočet sumou niekoľkých stoviek miliónov eur a podľa prepočtov sa suma za nájdenie jedného pozitívneho v Žiline pohybovala na úrovni 1 006 eur za február, 1 042 eur za marec a 2 165 eur za apríl.

Na výslednú sumu za jedného odhaleného vplýva záujem v danom regióne o testovanie, Žilina a celý kraj patrí z tohto pohľadu medzi tie, kde sa v pomere k počtu otestovaných podarilo odhaliť viac nakazených.

Prispeli k tomu aj vlny nákazy na Orave a Kysuciach. Priemerná cena za nájdenie pozitívneho na celom Slovensku dosiahla podľa Zastavme Korupciu úroveň takmer 4 700 eur. Pri výpočte kalkulovali so zverejnenými odbernými miestami, počtom odhalených, testovaním počas celého týždňa, odmenami podľa zmluvy a priemernou cenou testu 5 eur.


Jedna firma a dvadsaťtri odberných miest

Zároveň pracovníci nadácie zverejnili aj zoznam firiem a osôb, ktoré prevádzkujú najvyšší počet mobilných odberových miest. Vedie medzi nimi spoločnosť Váš lekár s.r.o., ktorej odberné miesto sa stále nachádza na parkovisku pri METRE na Solinkách.

Ďalším hromadným prevádzkovateľom je Laser therapy, k.s. so 14-timi prevádzkami, žilinská sa nachádza na ulici Na priekope v priestoroch Nosorožec Pubu. Nadácia poukazuje aj na to, že zo začiatku neboli prevádzkovatelia motivovaní k efektívnemu testovaniu, keďže bola ich odmena z veľkej časti stanovená paušálne:

„To zmenilo ministerstvo ďalšou výzvou, kedy denne za každý test nad 250 MOMka dostávala dve a pol eura navyše. Tu ale Nadácia narazila na informačnú dieru. Ani cez opakované žiadosti sa nedostala k podrobnejším údajom o vykonaných testoch pre jednotlivé MOM. Existuje totiž podozrenie, že niektoré MOM si mohli počty testov jednoducho navyšovať umelo, keďže reportovať musia len počty otestovaných bez osobných údajov. Osobné údaje dodávajú len pri pozitívnych testoch,“ hodnotí Nadácia Zastavme Korupciu celoplošné testovanie. 

Podľa stránky Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky aktuálne funguje v Žiline šesť mobilných odberných miest.

Zoznam firiem s najväčším počtom MOM a odhadované príjmy. Zdroj: Nadácia Zastavme Korupciu



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu