VIDEO: Matka v Bytči odmietala nasadenie rúška jej dieťaťu na vyučovaní, argumentovala hoaxom


Foto: VIDEO: Matka v Bytči odmietala nasadenie rúška jej dieťaťu na vyučovaní, argumentovala hoaxom

Aj vyše rok po začiatku pandémie sa musia príslušníci policajného zboru a predstavitelia verejných inštitúcií stretávať s niektorými obyvateľmi, ktorí odmietajú dodržiavať platné epidemiologické nariadenia. Matka dieťaťa na základnej škole v Bytči eskalovala situáciu po tom, ako jej dcére nepovolili v triede sedieť v štíte namiesto rúška.

Záver incidentu, ktorý musela riešiť privolaná polícia, si nahrala matka a v popise videa tvrdí, že jej dieťa bolo donútené zložiť si štít a odovzdali mu rúško, aby si ho nasadilo. Od ostatných detí ju odizolovali tak, aby bez rúška neohrozovala ostatné deti. Zástupcovia školy zároveň žiadali od matky čestné vyhlásenie: 

„Hovorila som jej, že nech mi ho pošle po dcére domov, že ho podpíšem a pošlem späť. Hovorila, že sa to musí cez internet, tak som jej vravela, že momentálne nemám prístup k internetu. Nechala dieťa sedieť na chodbe samotné na lavičke 2 hodiny!“ tvrdí vo videu matka dieťaťa.

Kuriózne je, že priamo na mieste pri diskusii s príslušníkmi policajného zboru tvrdí, že video sa prenáša naživo na YouTube. K tomu ale zaručene potrebuje internetové pripojenie.


Matka dieťaťa zároveň argumentuje meraním saturácie kyslíka v krvi, ktoré má potvrdiť “mučenie” jej dcéry. Podľa jej mylného názoru práve nosenie rúška znižuje saturáciu, nie je to pravda a tento hoax bol v minulosti opakovane vyvrátený.

Naposledy aj v štúdii na starších ľuďoch, ktorým saturácia kyslíka v krvi pred, po a počas nosenia rúška kolísala v minimálnych hodnotách a nikdy nespadla pod 92 percent. Počas toho, ako nosili masku, boli priemery 96,1 percent pred nasadením masky, 96,5 percent počas nasadenia a 96,3 percent po zložení masky. 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu