Tím dobrovoľníkov zo Žiliny ukázal, ako by vyzerala čakáreň na očkovanie v ich podaní


Foto: Tím dobrovoľníkov zo Žiliny ukázal, ako by vyzerala čakáreň na očkovanie v ich podaní

Pred časom sme informovali o skupine dobrovoľníkov do Žiliny, ktorí ponúkli Národnému centru zdravotníckych informácií (NCZI) pomoc pri tvorení čakárne na očkovanie. Štátny úrad ponuku nevyužil najmä preto, že si od začiatku vytvára vlastné riešenie a po kritike ho vylepšoval v svojej réžii.

Odborníci, za ktorú navonok ponuku komunikuje podnikateľ Milan Dubec, predstavila demo verziu systému. Tá ukazuje, ako by registračný proces poňali v prípade, že by štát prejavil záujem o ich bezplatné služby.

Hoci čakáreň je z veľkej časti o dobre nastavenom systéme a práci s dátami, nemenej podstatnou súčasťou je prehľadný a čo najjednoduchší dizajn. Webstránka demo registrácie ukazuje práve to, aká je dôležitá užívateľská prívetivosť.

Na pôvodnom formulári pre registráciu na očkovanie napríklad nefungovalo ukladanie dát, takže ľudia ich museli po neúspešných pokusoch vždy vyplniť nanovo. Problémom bol aj vysoký nápor užívateľov po zverejnení informácie o nových termínoch očkovanie.

Slovensko by kapacitne zvládali zaregistrovať do desiatich hodín

Štátny systém ho nezvládol, v dôsledku čoho sa desiatky tisíc ľudí zasekli v niektorej z fáz registračného formuláru. NCZI tvrdí, že zároveň prebehol útok na zahltenie ich serverov.


„Aj keď štát našu ponuku nevyužil, náš team dobrovoľníkov dokončil vo voľnom čase funkčnú demo registráciu. Kto má záujem, môže si vyskúšať, ako by to mohlo fungovať, pokiaľ by sme dostali príležitosť.  Registrácia je testovaná na 10.000 registrácií za minútu. Takže celé Slovensko by sa mohlo takto zaregistrovať za 10 hodín. Následne by už v tomto ideálnom systéme čakali na poradie,“ informoval Dubec na sociálnej sieti.

Hoci je demo verzia funkčná len naoko, keďže nepracuje s reálnymi údajmi z databáz štátu, dobrovoľníci v nej pridali vylepšenie v podobe voľby preferencie vakcíny a lokality.

„Podľa týchto dát by štát vedel redistribuovať vakcíny podľa preferencií, namiesto cestovania za vakcínami. Demo bolo pripravené už minulý týždeň, ale rozhodli sme sa nevytvárať ďalší tlak na NCZI. Teraz, keď je NCZI verzia týždeň vonku, tak sme pustili ukážku toho, čo dokázala skupina dobrovoľníkov za týždeň a pol práce,“ dodáva podnikateľ.

 

Vyskúšať registráciu si môžete na www.ockovanie2021.sk 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu