Inšpekcia práce v Žiline zistila 24 osôb, ktoré pravdepodobne vykonávali nelegálnu prácu


Foto: Inšpekcia práce v Žiline zistila 24 osôb, ktoré pravdepodobne vykonávali nelegálnu prácu Foto: Inšpekcia práce SR

V stredu 22. júla 2020 vykonal Inšpektorát práce so sídlom v Žiline, v spolupráci s Oddelením cudzineckej polície policajného zboru v Žiline, inšpekciu zameranú na kontrolu dodržiavania právnych predpisov, ktoré upravujú zákaz nelegálnej práce a nelegálneho zamestnávania.

„Počas výkonu inšpekcie bolo kontrolovaných 41 fyzických osôb (40 štátnych príslušníkov tretích krajín a 1 občan Európskej únie). Vzhľadom na doposiaľ predložené podklady k výkonu inšpekcie práce zo strany kontrolovaných subjektov je predpoklad, že 24 fyzických osôb vykonávalo nelegálnu prácu,“ spresňuje inšpektorát na sociálnej sieti.

Porušovateľom zákona hrozia desaťtisícové sankcie

V prípade preukázania porušenia zákazu nelegálneho zamestnávania uloží inšpektorát práce pokutu zamestnávateľovi alebo fyzickej osobe od 2 000 do 200-tisíc eur, a ak ide o nelegálne zamestnávanie dvoch a viac fyzických osôb súčasne, najmenej 5 000 eur.


„Osoby, ktoré pracujú nelegálne, sa vystavujú problémom napríklad s nárokom na mzdu, stravovanie, zákonom stanovenú maximálnu výmeru pracovného času, minimálnu výmeru oddychu, či na dovolenku. Riskujú aj problémy pri uplatňovaní si nároku na dôchodok, čo si však často uvedomia až neskôr. Na druhej strane zamestnávatelia, ktorí nelegálne zamestnávajú, krivia rovnosť podmienok na podnikanie, deformujú trh a zároveň sa vystavujú vysokým pokutám a ďalším sankciám, vrátane zrušenia živnostenského oprávnenia,“ informuje správa Národného inšpektorátu práce.

Pokiaľ máte informácie o tom, že niekde vo vašom okolí sa porušuje zákaz nelegálneho zamestnávania, môžete informovať Inšpektorát práce.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Inšpekcia práce SR