Ceny nehnuteľností v Žilinskom kraji stúpli medziročne o pätinu, NBS riziko zatiaľ nevidí


Foto: Ceny nehnuteľností v Žilinskom kraji stúpli medziročne o pätinu, NBS riziko zatiaľ nevidí Foto: ilustračné - pixabay.org

Oproti roku 2018 si noví majitelia nehnuteľností v Žilinskom kraji priplatili pri kúpe medziročne v priemere o takmer 20 percent viac. Kým v roku 2018 sa podľa štatistík Národnej banky Slovenska (NBS) pohybovala cena na úrovni 936 eur za meter štvorcový, o rok neskôr to už bolo 1 123 eur.

V Žilinskom kraji rástli najviac ceny domov, na čom sa podieľali najmä okresy Dolný Kubín a Námestovo. Ceny rástli takmer vo všetkých segmentoch a po celom Slovensku, napriek tomu podľa odhadu NBS nedosahujú rizikovú úroveň z pohľadu ekonomickej a finančnej stability.

„Priemerná cena bývania na Slovensku vzrástla v roku 2019 oproti roku 2018 o 7,5 %, čo predstavuje najrýchlejší rast od roku 2008. Ide o výraznejší rast ako v roku 2018, kedy priemerná cena bývania vzrástla medziročne o 5,5 %. Rýchlejšie než v predchádzajúcom roku rástla aj priemerná cena bytov ( 8,5 % oproti 8 % ) a priemerná cena domov (5,1 % oproti 3,3 %),“ vypočítava v komentári NBS. 

Indexy ukazujú vzostup, od rizika sú ukazovatele vzdialené

Pre vyhodnotenie vplyvu cien nehnuteľností na stabilitu ekonomiky využíva NBS tzv. kompozitný index, ktorý porovnáva vývoj pomerových ukazovateľov - reálnej ceny býva, podielu ceny a príjmu, podielu ceny a nájmu, podielu úverov na bývanie a hrubého disponibilného príjmu domácnosti či podielu objemu výstavby nových budov a HDP. Ako vidieť na grafe nižšie, index sa postupne prehupol z rovnováhy do vzostupu, ale pásmo rizika ešte nedosahuje. 

Zdroj: NBS

Aj keď časť ľudí považuje dnešnú cenovú hladinu za nadhodnotenú a očakáva jej pokles, analytici NBS odhadujú, že pre nedostatočnú ponuku bytov a nízke úrokové miery budú ceny naďalej rásť:


„Klesajúca ponuka bytov v kombinácii s nízkymi úrokovými mierami vytvára predpoklady na ďalší rast cien nehnuteľností na bývanie. Dopyt po vlastnom bývaní je naďalej silný, zatiaľ čo ponuka dostupného bývania nedokáže v krátkodobom horizonte adekvátne reagovať. Pozitívnym je preto v tejto súvislosti rozhodnutie NBS o sprísnení úverových podmienok (nadobúda účinnosť od tohto roka),  ktoré  disponuje potenciálom zmierniť  nahromadené  dopytové  tlaky. V dlhodobom horizonte však bude rozhodujúca práve ponuková strana realitného trhu, najmä podpora nájomného bývania.“ 

V Žiline pribudnú stovky bytov, dopyt to však úplne neuspokojí

Rovnaký pohľad na budúci vývoj cien bytov má Národná asociácia realitných kancelárií Slovenska (NARKS). Z jej údajov vyplýva, že priemerná cena trojizbového bytu v Žiline za štvrtý kvartál 2019 je na úrovni 124 602 eur. Drahšie trojizbové byty sú len v Bratislave, Banskej Bystrici a Košiciach. Dvojizbový byt v Žiline stál za posledný kvartál lanského roku v priemere 102 152 eur. 

„Predpokladáme kontinuálny rast cien nových bytov v Žilinskom kraji počas najbližších dvoch rokov. Napriek masívnemu developingu je bytov stále nedostatok, mnohé projekty v rukách skúsených predajcov sú vypredané na 90 percent, v ostatných projektoch je taktiež vysoká predajnosť na úrovni až 70 percent. Žilina je metropola severu, sťahuje sa sem veľa ľudí za prácou ale aj za mestským štýlom života. Nové ohlásené projekty by mali do Žiliny priniesť v priebehu 2 rokov ďalších približne 600 bytov, predpokladáme však, že všetky budú vypredané ešte pred kolaudáciou,“ odhaduje viceprezident NARKS Mário Glos. 

Rast cien nehnuteľností poháňajú nízke úrokové sadzby aj špekulatívne nákupy nehnuteľností, keďže nárast hodnoty bytov dnes predstavuje atraktívnejšie zhodnotenie oproti iným typom investícií, napríklad na akciových trhoch či trhoch s cennými papiermi. Naopak, pre postupné sprísňovanie pravidiel hypoték si vlastné bývanie nebudú môcť dovoliť ľudia s nižšími príjmami.

„Predpokladá sa ešte ďalší pokles úrokových sadzieb na hypotekárnych úveroch, na druhej strane je tu sprísnenie ich poskytovania, čo môže mať v budúcnosti negatívny vplyv na ich získanie pre nízkoprijímové skupiny obyvateľstva bez štartovacieho kapitálu. Taktiež bude ťažšie získať druhú, tretiu hypotéku na nehnuteľnosť, čo bolo v súčasnosti veľmi populárne - klienti kupovali investičné byty s cieľom ich ďalšieho prenájmu,“ uzavrel Glos z NARKS.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu