Poslanci budú opäť rokovať o pozemkoch vo vonkajšom areáli Mestskej krytej plavárne v Žiline


Foto: Poslanci budú opäť rokovať o pozemkoch vo vonkajšom areáli Mestskej krytej plavárne v Žiline Foto: Mesto Žilina

Vo februári zasadnú poslanci Mestského zastupiteľstva v Žiline prvýkrát v tomto roku, zo zverejnených materiálov na rokovanie komisií vyplýva, že rokovať budú aj o niektorých v minulosti nerealizovaných návrhoch na odpredaj či výmenu majetku.

Jedným z nich je aj návrh na odkúpenie časti pozemkov do vlastníctva mesta Žilina v areáli letných kúpalísk a následného odpredaja inej časti areálu synovi navrhovateľa. Prípad zámeny pozemkov vo vonkajších priestoroch plavárne sa riešil už v roku 2015, vtedy vyústil do veta primátora Igora Chomu. Tým prelomil hlasovanie poslancov, ktorí boli v nadpolovičnej väčšine za zrealizovanie výmeny.

Investor, ktorým bol predseda volejbalového klubu Miroslav Holienčík, chcel od mesta získať výmenou pozemky susediace s tými, ktoré už mal vo vlastníctve jeho syn a prevádzkuje na nich kurty na plážový volejbal. Na výmenu ponúkol pozemky v rohu pri Dome techniky. Cieľom zväčšenia pozemkov z jeho strany mala byť snaha vybudovať krytú halu pre volejbal.

Exprimátor Choma tvrdil, že výmenou by mesto získalo menej lukratívny pozemok a hala by tienila ostatné plochy. Podľa jeho vtedajšieho vyjadrenia ponúklo mesto iný pozemok na výstavbu haly, čo mal investor odmietnuť.

Na jeho stranu sa však pridali poslanecké kluby Sieť a Nezávislí kandidáti, ktorí tvrdili, že primátor zavádza a vedie demagogickú kampaň. Proti výmene pozemkov spustilo mesto aj petíciu, ktorú občania videli v pokladniach na plavárni alebo na Mestskom úrade Žilina.


Takto vyzerala petícia proti výmene v roku 2015. Zdroj: Mesto Žilina

Zaťiaľ čo vtedy boli parcely navrhnuté o rovnakej veľkosti, dnes sú navrhované pozemky iné. Najbližšie budú poslanci nie o výmene, ale o odkúpení väčšieho pozemku a následne odpredaji menšej parcely. Vlastník Miroslav Holienčík ponúka mestu Žilina na odkúpenie pozemok o rozlohe 842 metrov štvorcových za cenu 160 eur za meter štvorcový plus bufet za 25-tisíc eur.

Celkovo je jeho ponuka na odkúpenie na úrovni 159 720 eur. Zároveň navrhuje odpredať do vlastníctva jeho synovi pozemok o rozlohe 340 metrov štvorcových za rovnakú cenu - 160 eur za meter štvorcový. Celkovo by mesto za tento odpredaj zinskasovalo 54 400 eur.

Podľa sprievodnej správy odôvodňuje majiteľ pozemku žiadosť tým, že daný pozemok susedí s areálom na plážový volejbal a bude využitý výhradne k rozvoju tohto športu v Žiline. V popise je uvedené nové plnohodnotné ihrisko na plážový futbal a rozšírenie ihrísk na plážový volejbal.

Oddelenie architektúry a územného plánovania v tomto prípade vydalo jasné stanovisko: „Nedotknuteľnosť areálu MKP vylučuje ďalšie oddeľovanie jeho častí, a preto tento odpredaj neodporúčame.“



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu