Iniciatíva Žilina - mesto s odpadom poukazuje na neporiadok v centre mesta aj na sídliskách


Foto: Iniciatíva Žilina - mesto s odpadom poukazuje na neporiadok v centre mesta aj na sídliskách Foto: Žilina - mesto s odpadom

Už niekoľko mesiacov funguje na sociálnej sieti Instagram profil Žilina mesto s odpadom, ktorý spravuje a pravidelne aktualizuje Žilinčan Jozef Lukáč. Cieľom aktivity je poukázať na neporiadok v Žiline, v centre mesta aj na sídliskách. Názov je pritom narážkou na oficiálny slogan mesta, ktorý znie Žilina - mesto s tvárou.

„Impulzom na vytvorenie profilu Žilina mesto s odpadom bolo, že sme denne čelili neporiadku pod našimi oknami. Viacerí susedia, spoločnosti, prevádzky ba dokonca cudzí ľudia si zvykli vyhadzovať odpad vedľa odpadových nádob v centre mesta. Aby sme nežili v odpadkoch, neustále sme zbierali smeti, upozorňovali nedbalých, zabíjali potkany a ránami sa prizerali pánom smetiarom ako zo zeme pracne zbierajú roztrúsené smeti. Napriek tomu, že denne prešlo okolo týchto smetí stovky ľudí, ostali bez povšimnutia,“ spresnil autor aktivity.

Ako dodal, Žilinčania vnímajú neporiadok aj bez nutnosti upozorňovania naň, obsah profilu je preto smerovaný samotným aktérom, ktorí ho vytvárajú. Obyvatelia na viacerých sídliskách poznajú situácie, kedy im v smetných nádobách končí napríklad stavebný odpad. Aj v dôsledku takéhoto nepravidelného, nárazového napĺňania, je pre mesto náročnejšie monitorovať stav odpadových nádob. 

„Obsah je smerovaný hlavne samotným aktérom neporiadku. Dúfal som v ich sebareflexiu a zahanbenie. Taktiež som chcel podnietiť Žilinčanov, aby neboli ľahostajní k neporiadku vo svojom okolí. Som rád, že táto téma zaujala, napriek tomu že na Instagrame nikto nevyhľadáva nepekné fotografie,“ uviedol Jozef Lukáč, ktorý na profil zatiaľ pridáva vlastné autorské fotografie. 


Základom pri odstraňovaní neporiadku je spolupráca

Námety mu však, okrem priateľov a kolegov, zvyknú poslať aj užívatelia Instagramu. Pridať sa k myšlienke môžu napríklad hashtagom #zilinamestosodpadom pri zverejnenej fotke neporiadku v Žiline alebo poslaním fotografie. Aj keď sa týmto stav automaticky nezmení, autor verí, že môže pomôcť k zmene mienky tých, ktorí neporiadok vytvorili. 

V jeho priamom okolí tento nápad pomohol čiastočne vyriešiť problém, hoci veľká časť z javov na fotografiách sa pravidelne opakuje. Problém sa týka celého mesta.

„Stačí sa po meste raz za čas prejsť, napríklad isť pešo do práce a neprekvapí vás veľa smutných námetov na obsah môjho Instagramu. Neporiadok je takmer všade len si ho akosi nevšímame. Budte si istý, že ten kto sa chce niečoho nepotrebného zbaviť, zbaví sa ho tam, kde už neporiadok je,“ dodal autor profilu Žilina mesto s odpadom.

Zásadným je podľa Jozefa Lukáča spolupracovať a udržiavať susedstvo bez neporiadku: „Riešením je v spolupráci s mestom a susedstvom upratovať a udržiavať okolie svojho bydliska čisté. Len vtedy keď si budeme vážiť čistotu nášho mesta a nemávneme rukou nad neporiadkumilovným susedom, získame mesto v akom chceme žiť a vychovávať naše deti.“


 

 

 

 

 

 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu