V okrese na Kysuciach vyhlásili mimoriadnu situáciu, do ulíc vyrážajú poľovníci aj policajti


Foto: V okrese na Kysuciach vyhlásili mimoriadnu situáciu, do ulíc vyrážajú poľovníci aj policajti Foto: Facebook/Marián Mihalda

Útok medveďa na hasiča nad obcou Povina má dohru. Okresný úrad v Kysuckom Novom Meste sa v pondelok 22. apríla rozhodol vyhlásiť mimoriadnu situáciu pre celý okres. Dôvodom je riziko možného stretnutia synantropných jedincov priamo v mestách a obciach. Hroziť má poškodenie majetku či ujma na zdraví a životoch ľudí.


„So svojimi kolegami vo vedení mesta sme konzultovalI tieto bezpečnostné opatrenia s miestnym poľovníckym združením v dôsledku čoho sa zvýši počet poľovníckych a policajných hliadok štátnej i mestskej polície v obytných zónach mesta,“ informoval primátor Kysuckého Nového Mesta Marián Mihalda.


Okrem toho sa budú na ohrozenom území zdržiavať aj zásahové tímy pre medveďa hnedého zo severu a západu. Mesto aj obce v okrese majú povinnosť varovať všetkých svojich obyvateľov. V prípade akéhokoľvek útoku by mali ľudia kontaktovať tiesňové linky 112 a 158.

Primátor okresného mesta žiada občanov, aby do odvolania mimoriadnej situácie dodržiavali všetky bezpečnostné opatrenia a nezdržiavali sa na miestach, kde hrozí kontakt s medveďom. Neodporúča ani športovať osamote či so slúchadlami v ušiach.

„Pri nevyhnutnom pobyte v extravilánoch obcí, najmä vo oblasti Kysuckej vrchoviny, je nanajvýš odporúčajúce sa pohybovať v skupinách, hlasno sa rozprávať alebo upozorňovať na svoj pobyt v lesoch,“ uvádza Mihalda.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu