V Žiline sa našlo 17 nelegálnych skládok odpadu. Domáci vypúšťajú splašky a žumpy do potokov


Foto: V Žiline sa našlo 17 nelegálnych skládok odpadu. Domáci vypúšťajú splašky a žumpy do potokov Foto: Mesto Žilina

Ochrana životného prostredia vo svojom okolí niektorým Žilinčanom a návštevníkom mesta veľa nehovorí. V snahe ušetriť peniaze a čas vynášajú odpad do prírody a znečisťujú vodné toky.

Mestskí policajti počas roku 2023 v Žiline zaevidovali až 17 nelegálnych skládok odpadu. Pätnásť z nich bolo odstránených na základe výziev, zvyšné dve hliadky zdokumentovali a postúpili príslušným orgánom na ďalšie konanie.

Referát životného prostredia riešil tiež ukladanie odpadu mimo určených miest a ďalšie hlásenia od ľudí. „V rámci svojej činnosti príslušník mestskej polície z daného referátu v spolupráci s hliadkami mestskej polície vykonával obhliadku v územných obvodoch so zameraním na environmentálnu problematiku,“ priblížili mestskí policajti v správe o svojej činnosti.


Tak, ako každý rok, našli sa aj občania, ktorí si chceli zakúriť. Rozhodli sa preto vyrúbať verejnú zeleň alebo iné stromy, ktoré im nepatrili. Vandali a osoby so zlými úmyslami zas niekoľko drevín poškodili. V roku 2022 niekto dokonca zapríčinil vyschnutie stromov tým, že do nich navŕtal diery a nalial neznámu tekutinu. Porušili tým zákon o ochrane prírody a krajiny.

Obyvatelia mesta znečisťovali aj potoky a rieky v blízkosti svojich obydlí. Namiesto platenia za odvod odpadovej vody či odvoz fekálií sa rozhodli ušetriť a vypúšťať splašky a žumpy do vody.

„Konkrétne udalosti boli po zadokumentovaní stavu postupované na príslušné orgány verejnej a štátnej správy na ďalšie konanie,“ dodala mestská polícia.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu