Žilinská MHD má viac „žltých“ označovačov. Potešia tých, ktorí kupujú lístok až v autobuse


Foto: Žilinská MHD má viac „žltých“ označovačov. Potešia tých, ktorí kupujú lístok až v autobuse Foto: Mesto Žilina

Dopravný podnik mesta Žiliny opäť zvyšuje kvalitu a komfort prepravy mestskou hromadnou dopravou. Počas októbra rozšíril počet „žltých“ označovačov, ktoré disponujú platobným terminálom na čítanie platobných kariet. Tie umožňujú zaplatiť za cestovanie bezkontaktne a priamo vo vozidle. 

Žilinčania môžu túto formu platby využívať len dva roky. „Práve platba platobnou kartou vo vozidlách sa stala najobľúbenejšou formou nákupu a v súčasnosti až 57 % všetkých nákupov tohto typu cestovných lístkov sa v žilinskej MHD uskutočňuje prostredníctvom platobných kariet,“ potvrdil primátor Žiliny, Peter Fiabáne.

DPMŽ preto pristúpil k rozšíreniu počtu označovačov, ktoré disponujú platobným terminálom na čítanie platobných kariet a zariadení, ktoré umožňujú zrealizovať bezkontaktnú platbu za cestovné v mestskej hromadnej doprave priamo vo vozidle.

Až do októbra tohto roka bol totiž vo všetkých sólo vozidlách inštalovaný iba jeden kus a kĺbové vozidlá boli vybavené dvoma kusmi daného typu označovača.


V rámci projektu rozšírenia označovačov bolo doplnených celkovo 73 terminálov pre platbu platobnou kartou, pričom boli umiestnené k zadným dverám vozidiel. „V praxi to znamená, že v súčasnosti môžu cestujúci využívať v každom sólo vozidle 2 kusy a v každom kĺbovom vozidle 3 kusy označovačov s integrovaným platobným terminálom,“ spresňuje samospráva. 

Nové označovače môžu cestujúci identifikovať na základe už dobre známeho žltého prevedenia krytu. „Pre ešte lepšiu orientáciu cestujúcich pri nástupe sme vedľa dverí, pri ktorých sú osadené žlté označovače, nalepili samolepky signalizujúce možnosť využitia platby platobnou kartou za elektronický cestovný lístok,“ doplnil konateľ spoločnosti, Ing. Mikuláš Kolesár.

Rozšírenie počtu žltých označovačov so sebou prináša zrýchlenie nákupu elektronického cestovného lístka a zároveň skrátenie času zotrvania vozidla na zastávke z dôvodu efektívnejšieho prerozdelenia nastupujúcich cestujúcich, ktorí majú záujem využiť označovač s možnosťou platby platobnou kartou.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu