Mimoriadne spoje MHD i dohľad polície. Mesto Žilina sa pripravuje na Dušičky


Foto: Mimoriadne spoje MHD i dohľad polície. Mesto Žilina sa pripravuje na Dušičky Foto: ilustračné - TIK Žilina

Už o pár týždňov pocítia všetky cintoríny zvýšený nápor ľudí. Inak to nebude ani v Žiline, samospráva sa preto pripravuje na intenzívne návštevy tisícov ľudí, ktorí prídu k hrobovým miestam svojich drahých zosnulých. Nápor návštevníkov sa totiž môže ľahko stať kritickým a je nutné prijať viaceré opatrenia. 

Všetkých 17 cintorínov v meste bude pre návštevníkov otvorených nepretržite. Na Novom cintoríne a na cintoríne v Závodí budú umiestnené aj mobilné toalety. Počas obdobia prichádzajúceho sviatku sa bude na cintorínoch zabezpečovať častejšie dopĺňanie vody a odvoz komunálneho odpadu.

Mesto Žilina v tejto súvislosti žiada verejnosť, aby dbala na pokoj a poriadok na cintorínoch. „Návštevníkov cintorínov žiadame, aby minimalizovali negatívne vplyvy na životné prostredie. Pamiatku zosnulých si môžeme uctiť aj bez vytvárania zbytočného odpadu,“ dodáva radnica. 

Stavebné práce len s povolením

Samospráva eviduje zvýšený záujem o stavebné práce a úpravu hrobov. Na základe prevádzkového poriadku pohrebísk je stanovené, za akých podmienok je možné na pohrebisko vstupovať za účelom opravy, budovania a iných stavebných prác.

To je možné výlučne na základe vydaného povolenia vstupu na stavebné – kamenárske práce. Prevádzkovateľa pohrebísk oň môžu požiadať nájomcovia hrobového miesta, ktorý majú platnú nájomnú zmluvu ešte pred začatím takýchto prác.

Správca žilinských pohrebísk dlhodobo rieši problém aj s nájomcami hrobových miest, ktorí nemajú aktuálne údaje v zmluvách o nájme hrobového miesta. Z tohto dôvodu bude v najbližších dňoch prebiehať označovanie hrobov, kde správca žilinských pohrebísk eviduje nezrovnalosti v nájomných zmluvách, s odkazom a prosbou, aby nájomcovia kontaktovali prevádzkovateľa.



Mimoriadne spoje MHD

Pri príležitosti Sviatku všetkých svätých bude dňa 1. novembra 2023 zabezpečená mimoriadna preprava z centra mesta na Starý aj Nový cintorín po trase linky č. 31 a rovnako zo sídlisk Vlčince, Solinky, Hliny po trase linky č. 1 so zachádzaním na Nový cintorín, Krematórium.

Taktiež všetky spoje linky č. 21 budú predĺžené na konečnú zastávku Bánová, Colnica, s cieľom obslúžiť aj cintorín v Bánovej. 

V pohotovosti budú aj policajti

Mestská polícia Žilina počas tohto sviatku zvýši dohľad. V dňoch od 28. októbra do 1. novembra 2023 budú opatrenia vo forme zvýšeného dohľadu, s cieľom zabezpečiť verejný poriadok, usmerniť návštevníkov cintorínov a ochrániť majetok občanov.

Mestská polícia vyzýva občanov, aby dodržiavali pokyny, vyplývajúce zo všeobecnej úpravy cestnej premávky, dopravného značenia a pokyny príslušníkov mestskej polície, vzhľadom na očakávané zhustenie premávky v okolí cintorínov.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu