VIDEO: Zámok Kunerad opäť otvorili verejnosti. Neznámy senior zanechal pri bráne vzácny dar


Foto: VIDEO: Zámok Kunerad opäť otvorili verejnosti. Neznámy senior zanechal pri bráne vzácny dar
Galéria: 5 fotiek
Foto: Facebook/Zamok Kunerad

Verejnosť mohla počas prvého októbrového víkendu opäť vstúpiť do interiéru známeho Kuneradského zámku. Majitelia budovy ju sprístupnili v rámci Dní architektúry, ktoré boli tento rok zamerané na konštrukcie. Čo však nečakali bol vzácny dar, ktorý im pri bráne zanechal neznámy starší pán.

V nedeľu 1. októbra sa pred bránami zámku v obci Kunerad zhromaždil veľký dav zvedavcov a podporovateľov zblízka aj zďaleka. Ľudia dostali po prvýkrát možnosť vidieť takmer dokončenú strechu, akú nemá žiadny iný slovenský zámok.

„Rada ľudí pred bránou zámku kam oko dovidí, viac ako sto áut na lúke pod ním, desiatky bicyklov opretých o jeho plot, rodiny a jednotlivci obdivujúci jeho útroby… Minulá nedeľa mohla byť jedným z najnavštevovanejších popoludní na zámku vôbec,“ priblížili majitelia Kuneradského zámku.


Podľa ich slov prišlo takmer 600 návštevníkov, niektorí museli preto na vstup do zámku čakať viac než hodinu. Prostredníctvom príspevku na sociálnej sieti sa preto rozhodli poďakovať všetkým, ktorí sa o budúcnosť historickej stavby zaujímajú.


„Zvlášť by sme sa chceli poďakovať neznámemu staršiemu pánovi, ktorý nám pri bráne nechal tri fotografie zámku z jeho súkromnej zbierky. Nešiel ani dovnútra a kým sme si uvedomili, čo na nich je. a išli sa s ním porozprávať, odišiel,“ napísali majitelia zámku.

Staré snímky totiž zachytávajú budovu pred prvou rekonštrukciou po druhej svetovej vojne. Najdôležitejším detailom na fotkách je fasáda, na ktorej vyniká erb rodiny grófa Balestréma.

„Že bol erb na fasáde zámku sme z historických zdrojov vedeli, avšak neexistovala fotografia zblízka, ktorá by ho, ako aj iné prvky pôvodnej fasády, detailne zachytávala. Veľmi nám pomôže pri rekonštrukcii fasády, ktorú by sme radi začali už na budúci rok,“ doplnili majitelia zámku.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu