FOTO: Na čipkársky kurz v Oščadnici dorazilo 44 tvorivých žien z rôznych kútov Slovenska


FOTO: Na čipkársky kurz v Oščadnici dorazilo 44 tvorivých žien z rôznych kútov Slovenska
Galéria: 5 fotiek
Foto: Katarína Búranová

V obci Oščadnica sa začiatkom júna konal už po siedmykrát celoslovenský kurz Tvorivosť a zručnosť v paličkovanej čipke, ktorý pripravilo Krajské kultúrne stredisko v Žiline v spolupráci s Klubom paličkovanej čipky Gracia. Kurz sa uskutočnil od 1. do 4. júna vďaka finančnej pomoci Fondu na podporu umenia a Žilinského samosprávneho kraja.

Toto tvorivé podujatie sa realizovalo v priestoroch Makovického domu v Žiline, kde si účastníčky mali možnosť pozrieť výstavu prác členiek Klubu paličkovanej čipky Gracia a čipkára Michala Halabrína pod názvom Čipkované radosti – Vždy iná.

Na kurze sa zúčastnilo dohromady 44 čipkárok z celého Slovenska. Svoje práce tvorili na rozličné témy spolu s lektorkami Katarínou Búranovou, Emíliou Ondíkovou, Lýdiou Pekaríkovou a Jarmilou Rybánskou. Kurz pozostával zo štyroch zaujímavých tém s názvom Paličkovaný objekt - drôt či Paličkovaný šperk v netradičnom tvare.


Zaujímavá bola téma, ktorú si pripravila Jarmila Rybánská pod názvom Šperkovnica. Vznikli upaličkované objekty rôznej farebnosti, veľkosti a tvarov s použitím regionálnych čipiek, ktoré si čipkárky museli do tvaru šperkovnice nakresliť.“ priblížila jednu z tém lektorka Lýdia Pekáriková.

Jedna téma sa týkala tiež tylovej čipky, ktorá vyžaduje precíznosť a časovú náročnosť. Čipkárky tak počas celého kurzu ukázali svoju fantáziu a mohli sa pohrať s tvarom, farebnosťou aj s použitím nití rôznej štruktúry, korálikov a kamienkov.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu