Tradičné čičmanské ornamenty sa dočkali obnovenia. Viete, aká bola ich pôvodná funkcia?


Foto: Tradičné čičmanské ornamenty sa dočkali obnovenia. Viete, aká bola ich pôvodná funkcia? Foto: Facebook/Žilinský samosprávny kraj

Pracovníci Považského múzea obnovovali počas minulého týždňa ornamenty na niektorých objektoch ľudovej architektúry v Čičmanoch. Konkrétne ide o dekorácie na Radenovom dome a Dome č. 42. Informoval o tom Žilinský samosprávny kraj v príspevku na sociálnej sieti. 

Maľované drevenice sú turistami často vyhľadávaným symbolom dediny v žilinskom okrese a sú zapísané na Reprezentatívnom zozname nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska. Výzdoba zrubov bola pôvodne inšpirovaná tradíciou miestnej výšivky s geometrickými vzormi. 

Vápnom vytvorené ornamenty, ktoré poznáme dnes ako napríklad „sŕcka“, „panence“, „vykrútky“, „kohúty“ či „divoké kľučky“ pôvodne slúžili na ochranu dreva voči poveternostným podmienkam. Neskôr sa ich význam posunul do dekoratívnej a reprezentatívnej roviny.

Expozícia je pre návštevníkov otvorená počas pracovného týždňa v čase od 9:00 hod. do 15:00 hod a od 8:00 hod do 16:00 hod. cez víkend.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu