Pavučina záhad okolo kostola v Brodne sa zamotáva, pri kopaní kanalizácie sa ukázali ďalšie nálezy


Foto: Pavučina záhad okolo kostola v Brodne sa zamotáva, pri kopaní kanalizácie sa ukázali ďalšie nálezy Foto: Facebook/Krajský pamiatkový úrad Žilina

Kostol Všetkých svätých v žilinskej mestskej časti Brodno síce nie je národnou kultúrnou pamiatkou, v posledných mesiacoch však vzbudzuje záujem verejnosti aj pamiatkarov. Najskôr boli počas geofyzikálneho prieskumu pod terajším kostolom objavené staršie murivá, následne sa ukázali nápisy na kameňoch vo veži či konsekračný kríž pod novými omietkami.

Nedávno sme informovali o obyvateľovi Brodna, ktorý na svojej záhrade našiel zaujímavo tvarovaný kameň. Keď ho pamiatkari bližšie preskúmali, zistili, že ide o torzo gotického okna z druhej polovice 15. storočia. To potvrdilo ich predpoklad, že kostol je v skutočnosti omnoho starší. Najnovšie objavy, o ktorých informoval Krajský pamiatkový úrad Žilina v príspevku na sociálnej sieti, priplietli do pavučiny záhad okolo brodnianskeho kostola ďalšie vlákna.

„Pri kopaní ryhy na osadenie kanalizačného potrubia vedľa kostola sa neďaleko jeho sakristie našlo torzo kamenného muriva. Pravdepodobne pozostatok – deštrukcia pôvodného ohradného múru kostola. Či sa jedná o stredoveké alebo novoveké murivo je zatiaľ otázne. V zásype jeho deštrukcie boli objavené len tri novoveké keramické črepy. Je nad čím premýšľať,“ napísali pamiatkari.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu