Obyvateľ Brodna našiel na záhrade časť gotického okna z 15. storočia, ktoré môže pochádzať z kostola


Foto: Obyvateľ Brodna našiel na záhrade časť gotického okna z 15. storočia, ktoré môže pochádzať z kostola Foto: Facebook/Krajský pamiatkový úrad Žilina

Kostol Všetkých svätých v žilinskej mestskej časti Brodno neprestáva prekvapovať. Pred krátkym časom bol pod omietkami objavený konsekračný kríž, ktorý môže pochádzať až z 13. storočia. Následne jeden z obyvateľov miestnemu kňazovi ukázal zvláštny kameň na svojej záhrade, ktorý mohol byť v dávnej minulosti taktiež súčasťou kostola.

Medializácia predošlých nálezov vzbudila pozornosť jedného z obyvateľov Brodna. Na svojej záhrade mal totiž väčší opravovaný kameň, ktorý podľa neho pochádzal z kostola. Pamiatkari pri obhliadke zistili, že kameň je vlastne torzom gotického okna z druhej polovice 15. storočia.

„Blízkosť nálezu aj jeho rozmery naznačujú, že skutočne môže pochádzať z brodnianskeho kostola. Do mozaiky dôkazov pribudol ďalší, ktorý poukazuje na to, že kostol je starší, ako sa predpokladalo,“ uviedol Krajský pamiatkový úrad Žilina v príspevku na sociálnej sieti.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu