FOTO: Na Kysuciach vznikla nová krížová cesta na vrch Tábor, zastavenia vytvorili študenti a majstri


FOTO: Na Kysuciach vznikla nová krížová cesta na vrch Tábor, zastavenia vytvorili študenti a majstri
Galéria: 10 fotiek
Foto: Alexander Backa

Na Kysuciach vznikla nová krížová cesta dlhá takmer dva kilometre. Na jej konci čaká putujúcich krásny výhľad na Kysucké Nové Mesto a vrcholy v pohorí Malá Fatra. O novinke informovala Žilinská diecéza prostredníctvom príspevku na sociálnej sieti.

Zastavenia krížovej cesty lemujú chodník vedúci na vrch Tábor s výškou 697 metrov nad morom. Ľudia, ktorí sa rozhodnú po nej kráčať, prekonajú prevýšenie takmer 300 metrov. Výstavbu krížovej cesty, ktorá je súčasťou severnej trasy svätojakubskej cesty, spoločne iniciovali farár z farnosti sv. Jakuba a dekan Peter Holbička z dekanátu Kysuckého Nového Mesta.

V sobotu 25. marca sa po krížovej ceste vedúcej na Tábor prešiel aj gvardián žilinských kapucínov br. Michal Varga OFMCap, ktorý jej požehnal. Spolu s ním putovalo po ceste viac než 350 veriacich.


„Túžili sme vybudovať krížovú cestu, ktorá bude výnimočná, originálna a umelecky hodnotná. Realizácia projektu zlepší prepojenie duchovných, kultúrnych a prírodných pamiatok v cezhraničnom regióne na oboch stranách hranice, čo bude mať priamy pozitívny dopad na zvýšenie atraktivity územia v Žilinskom a Moravskosliezskom kraji,” uviedol dekan Holbička.


Príprava terénu na vybudovanie zastavení bola totiž spolufinancovaná z prostriedkov Európskeho fondu pre regionálny rozvoj v rámci Fondu malých projektov programu cezhraničnej spolupráce Interreg Slovenská republika – Česká republika. Projekt má aj českého partnera, ktorým je rímskokatolícka farnosť Mosty u Jablunkova.

Všetky zastavenia okrem posledného majú tvar monštrancie. Z kovu a antikoru ich vyrobili odborní majstri spolu so študentmi Strednej odbornej školy strojníckej v Kysuckom Novom Meste. Návrh taktiež pochádza z pera pedagogičky na tejto škole, ktorá je zároveň farníčkou.

„Okrúhlu časť každého zastavenia vypĺňa kresba výjavu z krížovej cesty Ježiša Krista, vhodne doplnená o motívy miestnej fauny a flóry a zaliata živicou. Nechýbajú na nich ani symboly či atribúty sv. Jakuba staršieho, ako pútnická palica, pútnická taška, mušľa, knižka a meč umučenia tohto apoštola,“ priblížila Žilinská diecéza.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu