Malý chlapec po zrážke lyžiarov vo Veľkej Rači zraneniam podľahol, polícia začala trestné stíhanie


Foto: Malý chlapec po zrážke lyžiarov vo Veľkej Rači zraneniam podľahol, polícia začala trestné stíhanie Foto: Facebook/Air - Transport Europe, letecká záchranná služba

Koncom minulého týždňa sme informovali o viacerých nehodách na lyžiarskych svahoch, ktorých obeťami boli aj malé deti. V piatok 10. februára k jednej z najvážnejších došlo v stredisku Snowparadise Veľká Rača Oščadnica. Po zrážke z druhým lyžiarom ostal na zemi bezvládne ležať len 8-ročný chlapec.

Dieťaťu po kolízii zlyhávali životné funkcie, svedkovia incidentu preto začali s laickou kardiopulmonálnou resuscitáciou a privolali horských záchranárov. Tí požiadali o súčinnosť aj vrtuľníkovú záchrannú zdravotnú službu, ktorá chlapca vo veľmi vážnom stave transportovala do martinskej nemocnice.


Pacient však napriek snahe duchaprítomných lyžiarov, záchranárov a lekárov nakoniec zraneniam podľahol. Prípadom sa začala zaoberať aj polícia, ktorá zároveň prostredníctvom príspevku na sociálnej sieti upozornila návštevníkov lyžiarskych stredísk, že nedodržanie pravidiel správania sa na lyžiarskej trati môže viesť k trestnoprávnej zodpovednosti.

„Vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Čadci v predmetnej veci začal trestné stíhanie pre prečin usmrtenia. Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie a citlivosť prípadu nebudeme k veci poskytovať bližšie informácie,“ uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline Zuzana Šefčíková.


Leteckí záchranári, ktorí maloletého pacienta prevážali do nemocnice v Martine, taktiež vyzvali milovníkov zimných športov k opatrnosti a ohľaduplnosti na lyžiarskych svahoch. V posledných dňoch totiž evidovali vysoký nárast lyžiarskych úrazov, ktorých príčinou bola v mnohých prípadoch práve vzájomná zrážka.


V reakcii na menej vážne, ale aj tragické nehody na lyžiarskych svahoch v uplynulých týždňoch, uverejnila polícia video s upozorneniami a radami pre lyžiarov, snoubordistov aj skialpinistov.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu