Záchranári po zrážke lyžiarov oživovali 8-ročného chlapca vo Veľkej Rači, ďalšie dieťa bolo zranené vo Vrátnej


Foto: Záchranári po zrážke lyžiarov oživovali 8-ročného chlapca vo Veľkej Rači, ďalšie dieťa bolo zranené vo Vrátnej Foto: Facebook/Air - Transport Europe, letecká záchranná služba

Horskí aj leteckí záchranári mali včera obzvlášť náročný deň. Ich pomoc potrebovalo niekoľko lyžiarov v rôznych strediskách, medzi ktorými boli aj dve malé deti. O zásahoch informovala Horská záchranná služba na svojom oficiálnom webe, ako aj letecká záchranná služba Air-Transport Europe v príspevku na sociálnej sieti.

Počas piatku 10. februára sa na lyžiarskych svahoch v Žilinskom kraji zranilo viacero osôb. Záchranársky vrtuľník Krištof 02 z Banskej Bystrice najskôr letel do Jasnej na Chopok, kde na zjazdovke Zadné Dereše utrpel vážne poranenia trupu a ramena 41-ročný muž maďarskej národnosti.


„V stabilizovanom stave bol prevezený do FN F.D. Roosevelta v Banskej Bystrici. V tom čase bol vo vzduchu už aj Krištof 06 zo Žiliny, ktorý bol vyslaný do lyžiarskeho strediska vo Vrátnej. Pomoc potrebovalo 7-ročné dievčatko s úrazom dolnej končatiny,“ priblížili ďalší zásah leteckí záchranári.


Zatiaľ čo vrtuľník viezol malú pacientku do nemocnice, dostali záchranári ďalšiu žiadosť o urgentný let na svah v stredisku Snowparadise Veľká Rača Oščadnica. Na zjazdovke Laliky - Strmá sa podľa svedkov zrazili dvaja lyžiari. Jeden z nich, len 8-ročný chlapec, ostal po nehode nehybne ležať na zemi.

„Prítomní lyžiari zahájili laickú kardiopulmonálnu resuscitáciu a privolali záchranárov. Záchranári Horskej záchrannej služby pokračovali v rozšírenej resuscitácii a snežným skútrom priviezli na miesto aj posádku rýchlej lekárskej pomoci,“ uviedla Horská záchranná služba.

Po príchode leteckých záchranárov bol na mieste pomocou navijaka vysadený lekár vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby, ktorý pokračoval v oživovaní. Malý pacient bol následne preložený na kanadské sane a transportovaný k vrtuľníku. Ten ho v kritickom stave s poraneniami niekoľkých častí tela previezol do Univerzitnej nemocnice v Martine.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu