Iniciatíva Ide nám o život bojuje po teroristickom útoku v Bratislave za podporu LGBTI+ komunity na Slovensku


Foto: Iniciatíva Ide nám o život bojuje po teroristickom útoku v Bratislave za podporu LGBTI+ komunity na Slovensku Foto: Ilustračné/pixabay.com

Teroristický útok v bratislavskej Teplárni z 12. októbra, pri ktorom zomreli dvaja mladí ľudia Matúš Horváth a Juraj Vankulič,  neodvratne otriasol LGBTI+ komunitou. Pre jej podporu sa spojilo viac ako 50 slovenských organizácií a občianskych združení, ktoré predstavili iniciatívu s názvom „Ide nám o život“.

12. októbra vrah chladnokrvne popravil dvoch mojich blízkych a postrelil moju kamarátku. ‚Previnili´ sa len tým, že sa narodili ako LGBTI+ ľudia a že sedeli vonku na lavičke v centre hlavného mesta krajiny EÚ v 21. storočí. Roky sme ako aktivisti pred tým varovali, bolo nás však málo a nedokázali sme čeliť systematickej snahe veľkej časti spoločnosti, ktorá nás chce vymazať z verejného priestoru,” uviedol majiteľ podniku Tepláreň a hovorca iniciatívy Roman Samotný.

Iniciatíva, ktorej požiadavky zaslali organizátori predsedovi vlády, apeluje na vládu a parlament, aby sa vytvorilo bezpečné prostredie pre život LGBTI+ ľudí, ich rodín a detí, vrátane ich zrovnoprávnenia so zvyškom spoločnosti. Výzvu môže svojím podpisom podporiť aj verejnosť. Jej kompletné znenie nájdete po kliknutí SEM.

Teraz je to na nás všetkých, každý a každá z vás má hlas, ktorý musí byť počuť. Treba sa ozvať, ak útočia na menšiny. Odmietnuť nenávistné prejavy na internete aj v bežnom živote. Tlačiť na zodpovedných, aby konali,” dodáva Samotný.


Politickým predstaviteľom iniciátori navrhujú nasledovné opatrenia:

  • 1. prijatie zákona o životnom partnerstve, vrátane možnosti osvojenia dieťaťa jedného z partnerov druhým partnerom,
  • 2. zabezpečenie dôstojnej medicínskej tranzície pre transrodových ľudí bez vynútených sterilizácií a iných nevyžiadaných lekárskych zákrokov,
  • 3. vymedzenie sa voči šíreniu nenávisti zo strany politikov a zavedenie disciplinárnej zodpovednosti za takéto výroky v parlamente,
  • 4. konkrétne kroky na zefektívnenie činnosti orgánov činných v trestnom konaní pri stíhaní trestných činov z nenávisti a predchádzaní takýmto trestným činom,
  • 5. systematická podpora vytvárania bezpečných priestorov a podporných služieb (školy a vzdelávacie inštitúcie, komunitné centrum v Bratislave a podpora služieb na celom Slovensku).

Požiadavky iniciatívy majú LGBTI+ ľuďom zjednodušiť situáciu v rôznych oblastiach, od zdravotnej starostlivosti po postihovanie šírenia nenávisti na internete. “Transrodoví ľudia na Slovensku denne čelia ostrakizácii, snahám o úplné vymazávanie zo spoločnosti a naše volania po náprave sú prehliadané,” tvrdí Zara Kromková z komunitného centra Prizma.

Poslanci a poslankyne NR SR v stredajšom hlasovaní nevyužili šancu zlepšiť životnú situáciu párov rovnakého pohlavia prijatím zákona o partnerskom spolužití. Vzápätí sa však Vláda SR zaviazala priniesť vlastný návrh zákona o pomoci LGBTI+ komunite.

Vítame, že väčšina našej politickej scény jasne odmietla tento teroristický čin. Deklarácie spoluúčasti a odsudzovanie nenávisti voči LGBTI+ ľuďom, ich rodinám a deťom, sú však len prázdne slová, ak nebudú naplnené konkrétnymi činmi,” hovorí Martin Macko z Iniciatívy Inakosť.

Iniciatíva Ide nám o život zároveň pozýva širokú verejnosť na spomienkové stretnutie za zavraždených Matúša Horvátha a Juraja Vankuliča, spoločne s ich blízkymi, ktoré sa uskutoční vo štvrtok 27. októbra 2022 o 17.00 hod. na Námestí SNP v Bratislave.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu