Alergici pozor! V Žiline opäť namerali najvyššiu koncentráciu peľu v ovzduší, pribúdajú aj spóry plesní


Foto: Alergici pozor! V Žiline opäť namerali najvyššiu koncentráciu peľu v ovzduší, pribúdajú aj spóry plesní Foto: Ilustračné foto/pixabay.com

Žilinská monitorovacia stanica už niekoľko týždňov zaznamenáva najvyššiu koncentráciu peľu v ovzduší zo všetkých staníc na Slovensku. Pre alergikov sú podľa Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky momentálne najdráždivejšie pele tráv z čeľade lipnicovité a pŕhľavovité, vo vzduchu sa nachádza aj zvýšené množstvo spór rôznych húb a plesní.

Tento týždeň prevyšuje množstvo peľu v Žiline ostatné mestá viac než dvojnásobne. Peľ lipnicovitých tráv, ktoré sú najsilnejším alergénom tohto obdobia, dosahuje hustotu 437 zŕn na meter štvorcový. Koncentrácia peľu pŕhľavovitých rastlín je tento týždeň až 669 zŕn na štvorcový meter. Nepríjemný je aj peľ gaštanu, pajaseňa, lipy, bazy či skorocelu a rastlín z čeľadí mrkvovité a mrlíkovité.


Na celom území Slovenska zaznamenávajú monitorovacie stanice vysokú koncentráciu spór plesní, ktorá by mala v nasledujúcom týždni ďalej stúpať, a to najmä počas teplejších dní. Pokračovať bude podľa prognózy Úradu verejného zdravotníctva aj peľová sezóna pre alergikov nepríjemných tráv z čeľade lipnicovité.

„Peľ tráv spolu s peľom slabšie alergizujúcej pŕhľavy bude mať dominantné zastúpenie v ovzduší aj v nasledujúcom týždni. V ovzduší bude naďalej prevažovať peľ bylín - najmä tráv, skorocelu, štiavu a pŕhľavovitých. Množstvo peľu v ovzduší môže byť lokálne ovplyvňované najmä zrážkovou činnosťou,“ informovala Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu