Prebudené kliešte sa nachádzajú v ohniskách okolo Žiliny a Bytče, minulý rok bol rekordný


Foto: Prebudené kliešte sa nachádzajú v ohniskách okolo Žiliny a Bytče, minulý rok bol rekordný Foto: ilustračné - pixabay

Kliešťová sezóna je v plnom prúde a od apríla si musia dávať ľudia pri pohybe v prírode pozor na to, aby si domov nedoniesli tohto nepríjemného parazita. Uplynulý rok bol na Slovensku v znamení najvyššieho zaznamenaného výskytu prípadov za posledné dve dekády. Regionálne úrady verejného zdravotníctva preto vyzývajú ľudí na opatrnosť aj v tomto roku.

Obzvlášť dôležité je to aj v Žiline a Žilinskom kraji, keďže niektoré z miest výskytu kliešťovej encefalitídy patria k najvyšším v krajine z pohľadu zaznamenaných prípadov. Za uplynulý rok evidovali na Slovensku 184 prípadov kliešťovej encefalitídy.

Vysoké číslo pocítili aj vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Žiline, v júli informovala o náraste počtu pacientov hospitalizovaných s ochorením kliešťovej encefalitídy, lymskej boreliózy alebo zápalovými ochoreniami vyvolanými inými typmi vírusov.

V období od mája do júla 2020 prijala žilinská nemocnica na oddelenie neurológie 60 pacientov, z nich tretinu detí. U pacientov následne potvrdili kliešťovú encefalitídu alebo lymskú boreliózu. Problémom je, že po zrušení infektologického oddelenia v roku 2011 musia nárast pacientov znášať iné oddelenia, najmä vnútorné lekárstvo, chirurgia, pediatria alebo neurológia. Ako potvrdil minulý rok primár neurológie v Žiline Juraj Vyletelka, priebeh ochorení bol problematickejší ako v uplynulých rokoch.

„Kliešťová encefalitída je závažné vírusové ochorenie, ktoré je sprevádzané buď zápalom mozgu, alebo miechy a mozgových obalov. Vo väčšine prípadov liečba veľmi dobre zaberá a pacientovi sa klinicky uľaví už na druhý deň, aktuálne však sledujeme navyše nástup druhej fázy, kedy sa vrátia vysoké teploty a najmä nepríjemné bolesti hlavy. Objavujú sa tiež poruchy mozgových funkcií, ako dezorientácia, poruchy pamäte či správania,“ vysvetlil v roku 2020 Vyletelka. 

Ohniská s nakazenými aj v okolí Žiliny a Bytče

Nie všetky kliešte sú nosičmi vírusu, do oblastí s najväčším výskytom nakazených kliešťov patrí koridor Váhu. Medzi prírodnými ohniskami kliešťovej encefalitídy na Slovensku je v okrese Žilina zaradené územie v oblasti Hradiska a Dubňa a katastrálna oblasť Nededza - Kotrčina Lúčka. V Bytči je to potom katastrálna oblasť Petrovice.

Práve Bytči patrí, spolu s Považskou Bystricou, smutné prvenstvo v počte prípadov encefalitídy za obdobie uplynulých dvoch rokov. Celkový nárast ale môže súvisieť aj so zmenou spôsobu trávenia voľného času:

„Súvisieť to môže s pandemickou situáciou, ľudia trávili podstatne viac času v prírode. Rastúci trend výskytu ochorenia však sledujeme už dlhodobo,“ uviedla epidemiologička Jana Kerlik z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Banskej Bystrici (RÚVZ BB) s tým, že ľudia majú byť obozretní aj tento rok.

Zdroj: ÚVZ SR

Zákerné na nakazenom kliešťovi je to, že vírus encefalitídy na človeka prenáša zaklíčením, pričom ho môžu preniesť všetky vývojové štádiá kliešťa. Preto si ľudia často ani nemusia všimnúť malú bodku na pokožke.

Ďalším spôsobom prenosu je konzumácia infikovaných nepasterizovaných mliečnych výrobkov, najmä kozieho a ovčieho pôvodu. Slovensko hlási každoročne v rámci Európy najviac epidémií kliešťovej encefalitídy, súvisí to s obľubou salašníckych výrobkov a s konzumáciou mliečnych výrobkov kozieho pôvodu pre ich zdravotné benefity. 


„Typický klinický priebeh kliešťovej encefalitídy je dvojfázový. Jeden až dva týždne od zaklieštenia nastáva prvá fáza, ktorej príznaky sú nešpecifické, prípadne chrípke podobné - horúčka alebo bolesti tela. V druhej fáze dochádza k „zápalu mozgu“, ktorého príznaky bývajú  stuhnutosť šije, bolesti hlavy, zvracanie a svetloplachosť. Dlhodobé následky kliešťovej encefalitídy môžu byť rôzneho charakteru ako bolesti hlavy, únava, porucha pamäti, koncentrácie, ochrnutie. Špecifická liečba neexistuje, ochoreniu sa dá najspoľahlivejšie predísť očkovaním,“ informuje Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

Kliešte začínajú byť aktívne pri teplote okolo piatich stupňov, zaočkovať sa je možné celoročne. Odporúčaná doba je počas zimných mesiacov pred sezónnou aktivitou.

Základné zásady ochrany pred kliešťom:

• vyhýbajte sa miestam s vyšším predpokladom výskytu kliešťov - okraje lesov, vysoké porasty tráv, krovie
• v prírode noste vhodné oblečenie pokrývajúce čo najväčšie časti tela, hlavne dlhé nohavice, ponožky, vhodnejší je svetlý odev, na ktorom parazita skôr zbadáte
• používajte repelenty
• po návrate domov si dôkladne prekontrolujte celé telo

Kliešť sa najčastejšie prisaje:

• do vlasatej časti hlavy
• do slabín a podpazušia
• za uši
• do podkolennej jamky
• na intímne miesta

Kliešťa vyberte správne

Prisatého kliešťa odstraňujte pinzetou, ktorú pritlačte čo najbližšie ku koži. Vyťahujte ho pomaly, kývavým pohybom bez točenia. Kliešťa nevykrúcajte prudko do strán, mohli by ste ho pretrhnúť. Najdôležitejšie je nepoškodiť a nerozmliaždiť ho.

Nekvapkajte na neho olej, vtedy sa začne dusiť a vyvráti natrávenú krv späť do rany. Treba vybrať celé telo kliešťa aj s hlavičkou.

Po vybratí miesto prisatia hneď vydezinfikujte. Ak nie je po ruke dezinfekčný prostriedok z lekárne (lieh, jódová tinktúra), použite prípravok s obsahom alkoholu. Ak sa nepodarí odstrániť kliešťa celého, je vhodné vyhľadať zdravotnícku pomoc.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu