Efektívnosť mRNA vakcín je 90 percent po druhej dávke, ukazuje štúdia na 4 000 zdravotníkoch


Foto: Efektívnosť mRNA vakcín je 90 percent po druhej dávke, ukazuje štúdia na 4 000 zdravotníkoch Foto: ilustračné

Šanca na ochorenie novým koronavírusom klesá po podaní niektorej z dvoch mRNA vakcín až o 90 percent, ukazuje nová štúdia, ktorú zverejnilo americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC). Už po prvej dávke vakcínou BNT162b2 (Pfizer/BioNTech) alebo mRNA-1273 (Moderna) klesá riziko na pätinu oproti nezaočkovaným, teda efektívnosť je už po podaní polovičnej dávky na úrovni 80 percent.

V štúdii skúmali 3 950 zdravotníckych profesionálov a iných ľudí v prvej línii z ôsmich lokalít počas 13 týždňov. Účastníkov štúdie testovali každý týždeň nezávisle na tom, či mali príznaky ochorenia. Rovnako štúdia potvrdila efektívnosť vakcín pri znižovaní rizika vážneho priebehu infekcie.

„Zníženie rizika prenosnej infekcie, ktoré môže nastať aj medzi osobami bez príznakov alebo niekoľko dní pred nástupom príznakov, je obzvlášť dôležité pri zdravotníckom personále vzhľadom na ich potenciál prenášať vírus cez častý kontakt s pacientmi a verejnosťou,“ dodávajú autori štúdie.

Z 3 950 účastníkov dostalo infekciu 11 ľudí, z toho traja medzi 2 479 plne očkovanými a ôsmi medzi 477 zaočkovanými len prvou dávkou. Medzi 994 nezaočkovanými ochorelo 161 ľudí. Hoci vakcína Astra Zeneca má efektivitu 76 percent, oveľa podstatnejšie je iné číslo - podľa výrobcu chráni stopercentne pred závažným až ťažkým priebehom ochorenia a hospitalizáciou.

Na Slovensku sa momentálne očkuje týmito troma vakcínami, obyvatelia vo veku od 50 do 60 rokov majú možnosť požiadať o očkovanie Astrou Zenecou, tí nad 60 rokov majú automaticky právo na mRNA vakcínu. Celkový počet zaočkovaných osôb prvou dávkou vakcíny je 643 763. Druhú dávku vakcíny už dostalo viac ako 250-tisíc ľudí. 



 

 

 

 

 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu