Záchranári opäť zasahovali v Malej Fatre, z päťmetrovej výšky spadlo do potoka 9-ročné dievča


Foto: Záchranári opäť zasahovali v Malej Fatre, z päťmetrovej výšky spadlo do potoka 9-ročné dievča Foto: Horská záchranná služba

Dnes 10. augusta 2020 v popoludňajších hodinách prijala Horská záchranná služba ďalšiu žiadosť o pomoc z Malej Fatry. Počas túry v Horných dierach stúpilo dievčatko českej národnosti mimo mostíka a následne spadlo do potoka približne z výšky 5 metrov.

Na pomoc zranenej okamžite vyrazili záchranári z Horskej záchrannej služby, ktorí sa z mostíka za pomoci lanovej techniky dostali k 9-ročnej pacientke. Dievča bolo našťastie pri vedomí, sťažovalo sa však na bolesti chrbtice. Záchranári jej na mieste poskytli neodkladnú prvú pomoc a ošetrenie a pripravili ju na transport.


„O súčinnosť bola medzitým požiadaná aj posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS). Po ošetrení a nabalení záchranári HZS technikou protiváhy vytiahli dievčatko na mostík. Pomocou nosidiel typu Kong ho následne pozemne transportovali na Podžiar,“ spresňujú horskí záchranári.


Na Podžiari už čakala posádka leteckých záchranárov, ktorá zranené 9-ročné dievča naložila na palubu vrtuľníka a letecky transportovala do Univerzitnej nemocnice v Martine.

Za posledné dni stúpol počet výjazdov záchranárov na horách. Súvisí to aj so zvýšeným počtom turistov, ktorí tento rok dovolenkujú doma na Slovensku.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Horská záchranná služba