Horskí záchranári pomáhali jazdcom na koňoch v Malej Fatre, aj zranenému mužovi na Slnečných skalách


Foto: Horskí záchranári pomáhali jazdcom na koňoch v Malej Fatre, aj zranenému mužovi na Slnečných skalách Foto: Horská záchranná služba

V stredu 5. augusta 2020 vykonali záchranári z Horskej záchrannej služby (HZS) v Žilinskom kraji dva výjazdy. V prvom prípade boli požiadaní o pomoc v ranných hodinách päťčlennou slovenskou skupinou jazdcov na koňoch, ktorí uviazli v pohorí Malej Fatry.

„Skupina sa rozhodla prejsť od chaty na Kľačianskej Magure ešte predchádzajúci deň smerom po hrebeni. Mali namierené cez Bublen, sedlo za Kraviarskym až do Starej doliny. V noci však uviazli v miestach za Kraviarskym sedlom. Exponované miesta kone nedokázali zdolať, preto sa rozhodli v noci bivakovať a ráno kontaktovali záchranárov,“ spresňuje HZS na svojom webe.

Keďže nebolo možné dostať kone cez skalný terén, štyria vyslaní záchranári HZS sa so skupinou vrátili a následne našli v teréne bezpečnú zostupovú trasu pre všetkých. Skupina bola dopravená bez zranení do Vrátnej doliny, odkaľ pokračovala samostatne.

Druhý výjazd smeroval do turistickej oblasti Slnečné skaly nad mestom Rajecké Teplice. Pomoc potreboval 55-ročný muž, ktorý utrpel úraz na modrom turisticky značenom chodníku.


Muž sa pošmykol a padol z chodníka do údolia, pričom si zranil dolnú končatinu a hlavu. Po páde ostal ležať na mieste a nebol schopný vrátiť sa samostatne späť na chodník. Na miesto podľa polohy, ktorú udal zranený spolu s kamarátom, boli vyslaní záchranári HZS z Veľkej Fatry,“ uvádza Horská záchranná služba.

Záchranári našli napokon oboch turistov vyššie, ako bola pôvodne predpokladaná ich poloha. Mužovi bola ošetrená hlava a dolná končatina zafixovaná vákuovou dlahou.  Za pomoci lanovej techniky a nosidiel vytiahli pacienta späť na turistický chodník.

Zranený muž bol následne transportovaný na nosidlách k terénnemu vozidlu Horskej záchrannej služby, ktorým pokračoval so záchranármi na ošetrenie do Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Horská záchranná služba