Žilinská župa bude mať po odchode Janckulíka troch podpredsedov


Foto: Žilinská župa bude mať po odchode Janckulíka troch podpredsedov Foto: ilustračné

K 4. marcu Igor Janckulík oficiálne skončil vo funkcii podpredsedu Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK), vzdanie sa postu odôvodnil neúspechom vo voľbách do Národnej rady Slovenskej republiky. Uvoľnené miesto nateraz kraj nezvažuje obsadiť iným nominantom.

Bývalý podpredseda ŽSK kandidoval za Kresťanskodemokratické hnutie, ktoré tesne nedosiahlo potrebnú hranicu piatich percent na vstup do parlamentu. Janckulík zostáva naďalej župným poslancom za región Orava, podľa jeho slov vnímal pozíciu podpredsedu kraja ako premostenie regionálnej a národnej politiky. 

Po neúspešnom pokuse o vstup do nej tak ďalej nevidí dôvod zotrvávať vo funckii, v ktorej pôsobil bez nároku na odmenu. Z titulu podpredsedu sa venoval oblasti dopravy, zvolilo ho zastupiteľstvo ŽSK 29. januára 2018. 


Vicežupanmi naďalej zostávajú Peter Dobeš, Peter Weber a Milan Laurenčík. Podpredseda Dobeš v týchto voľbách získal mandát poslanca NR SR za stranu OĽANO, čím mu automaticky zaniká nárok na odmenu. Jediným plateným podpredsedom bude Weber, keďže Laurenčík, rovnako ako jeho odchádzajúci kolega, vykonáva funkciu bez nároku na odmenu.  

„Rozhodnutie Igora Janckulíka rešpektujem. Počas svojho pôsobenia vynaložil množstvo úsilia a času pre dobré veci. Svoju funkciu zastával zodpovedne a za to mu ďakujem. Dúfam, že i ako poslanec bude ďalej pomáhať svojmu regiónu, za ktorý bol zvolený. Uvidíme ako situácia vyvinie, zatiaľ neuvažujem o novej voľbe,“ doplnila predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu