Zo Žiliny priamo k Mazurským jazerám: poľský dopravca zvažuje pridanie nového vlakového spojenia


Foto:  Zo Žiliny priamo k Mazurským jazerám: poľský dopravca zvažuje pridanie nového vlakového spojenia Foto: ilustračné - pixabay

Priame vlakové spojenie zo Žiliny do Olsztyna, ktorý sa nachádza v blízkosti populárnych Mazurských jazier. Taký je zatiaľ nepotvrdený zámer poľského železničného dopravcu.

Po tom, ako v decembri začal jazdiť priamy spoj k Baltskému moru, by sa Žilinčanom a obyvateľom celého kraja mohla otvoriť už v budúcom roku ďalšia možnosť na návštevu turistických atrakcií u severného suseda.

Informáciu o zámere priniesol poľský spravodajský portál Rynek Kolejowy. Práve tu sa objavila aj špekulatívna predpoveď o rozšírení spoju TLK Rozewie až na sever Poľska k moru, ktorá sa nakoniec naplnila. Denný spoj by mal v prípade zavedenia ďalšie atraktívne lokality v podobe miest ako Katowice či Varšava. 

Na zaujímavý zámer nás upozornil čitateľ Tadeáš, ktorý spresnil aj to, že v prípade skutočného zavedenia linky by mala Žilina s Katowicami spojenie v podobe dvoch priamych vlakov za deň. Poľský spravodajský portál odhadol prípadný štart na rok 2021.


„Žilina by zavedením získala priame vlakové spojenie nielen do Varšavy, čo je samo o sebe veľmi zaujímavé, ale tiež ešte ďalej na sever. Z Olsztyna to už nie je ďaleko k známym a unikátnym Mazurským jazerám. Či bude vlak naozaj spojazdnený ešte nie je potvrdené, zatiaľ je to len v štádiu úvah. Ak sa tak ale stane, rozšíri sa tým ponuka spojení medzi Žilinou a Katowicami,“ dodal Tadeáš.

Mazurské jazerá predstavujú systém viac ako dvetisíc jazier, vytvárajúcich úsek dlhý 290 kilometrov. Patria medzi najpopulárnejšie turistické destinácie u nášho severného suseda, pričom celý kraj je bohatý na prírodné krásy. 

 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu