Žilinčanka si priniesla z dovolenky zakázané suveníry, colníci ich zaistili pri letiskovej kontrole


Foto: Žilinčanka si priniesla z dovolenky zakázané suveníry, colníci ich zaistili pri letiskovej kontrole Foto: Finančná správa

Počas uplynulého leta odlietali slovenskí dovolenkári charterovými letmi už aj z piešťanského letiska. V čase od 26. mája do 22. septembra zabezpečovali letecké spoločnosti prepravu do tureckej Antalye a egyptského letoviska Hurghada. Príslušníci finančnej správy preto kontrolovali batožinu cestujúcim aj na letisku v Piešťanoch. A to nielen prostredníctvom skenerov ale aj fyzicky.

Príslušníci finančnej správy z Colného úradu Trnava vykonali na letisku Piešťany colný dohľad pri 4 975 príletoch a 5 005 odletoch dovolenkárov, pričom u 466 z nich vykonali aj fyzickú kontrolu batožín - teda mimo kontroly cez skenovacie zariadenie. V jednom prípade bol pri kontrole odhalený nezákonný dovoz koralov.

„Počas fyzickej kontroly jednej z batožín príslušníci finančnej správy z Colného úradu Trnava zaistili po prílete z egyptskej Hurghady dovolenkárke z okresu Žilina dva koraly patriace do radu Scleractinia spp., ktoré spadajú pod Dohovor o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín -  CITES. Na zaistené koraly nepredložila povolenie na dovoz. Takéto suveníry sú veľkým lákadlom turistov, dokonca sa v dovolenkových destináciách na trhoch aj predávajú, ale ich dovoz je zakázaný,“ informuje Finančná správa.

Príslušníci finančnej správy boli k dispozícii pre cestujúcich už pri odlete, kde ponúkali možnosť informovať sa aj o dovoze tovaru z týchto krajín, povolených limitoch dovozu tovaru neobchodného charakteru a o rôznych zákazoch a obmedzeniach pri dovoze tovaru.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Finančná správa