Pri príležitosti Európskeho dňa melanómu si v Žiline môžete dať vyšetriť znamienka


Foto: Pri príležitosti Európskeho dňa melanómu si v Žiline môžete dať vyšetriť znamienka Foto: Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Problematiku kožnej rakoviny pripomenie už 16. ročník preventívno-edukačnej kampane Európskeho dňa melanómu (EuroMelanomaDay). Tento rok budú odborníci vykonávať skríning a preventívne vyšetrenia materských znamienok počas dvoch týždňov od 13. do 24. mája 2019. Záujemcovia sa môžu na vyšetrenie objednať aj v dermatovenerologickom centre žilinskej nemocnice.

Ambulancia kožného centra Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline bežne prijíma pacientov až po odoslaní ich spádovým kožným lekárom. Počas dvojtýždňovej osvetovej kampane Európskeho dňa melanómu tu však môžu záujemcovia absolvovať preventívne vyšetrenie aj bez odporúčania lekára. Termín je potrebné dohodnúť telefonicky vopred, a to na čísle +421 41 5110 457. Priniesť si stačí preukaz poistenca a zdravotnú dokumentáciu.

Prevencia a včasné vyšetrenie materských znamienok a iných kožných lézií môže účinne zabrániť problémom vedúcim až k rakovine kože. „Malígny melanóm je jeden z najagresívnejších nádorov, ktorý vieme v skorom štádiu liečiť, no ak je ochorenie už pokročilé, šanca na uzdravenie sa znižuje,“ upozorňuje vedúca lekárka oddelenia dermatovenerológie FNsP Žilina Milada Kullová. Podľa jej slov je dôležité všímať si najmä také znamienka, ktoré sa začnú meniť – zväčšovať do plochy alebo výšky, meniť farbu, začnú svrbieť alebo páliť. 


Medzi najrizikovejšie skupiny patria ľudia s ryšavými a plavými vlasmi, s modrými či zelenými očami opaľujúci sa dočervena. Vplyv však nemajú len genetické faktory.

„Škodlivá je nadmerná expozícia na priamom slnku a spálenie pokožky. Už pri jednom spálení sa riziko vzniku malígneho melanómu zvyšuje až štvornásobne,“ zdôraznila M. Kullová. Veľmi citlivá je predovšetkým detská pokožka, jej ochranu by rodičia nemali podceniť.

Použitie kvalitných krémov s ochrannými UV filtrami, správne oblečenie a vyhýbanie sa slnečnej expozícii medzi jedenástou a treťou hodinou by malo byť samozrejmé pre deti i dospelých.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina