Poľská rodina zišla v tme z turistického chodníka v Malej Fatre, na pomoc prišli horskí záchranári


Foto: Poľská rodina zišla v tme z turistického chodníka v Malej Fatre, na pomoc prišli horskí záchranári Foto: HZS Malá Fatra

V stredu 22. augusta 2018 vo večerných hodinách požiadala rodina poľských turistov o pomoc horských záchranárov z Malej Fatry. Traja dospelí a tri deti odbočili z turistického chodníka z úmyslom skrátiť si zostup a dostali sa do neschodného terénu, ktorým nevedeli v tme bez potrebného osvetlenia ďalej samostatne pokračovať.

„Spočiatku nevedeli popísať miesto, kde uviazli v strmom žľabe, no po viacerých telefonátoch s operátorom HZS a službukonajúcim záchranárom na oblastnom stredisku, sa im podarilo do ich mobilného telefónu nainštalovať aplikáciu Horskej záchrannej služby z ktorej poslali núdzovú SMS správu s GPS súradnicami,“ informuje Horská záchranná služba na svojom webe.

Odoslanie núdzovej SMS správy značne zjednodušilo celú záchrannú akciu. Záchranári nemuseli rodinu hľadať, ale mali presné miesto, kde sa nachádza. Traja profesionálni záchranári HZS ich z nedostupného terénu v časti Podrozsutec dostali pomocou lanovej techniky do bezpečia.

Turisti v ich sprievode zišli k služobnému vozidlu HZS, ktorým boli transportovaní do Štefanovej. Tam mali zaparkované vlastné vozidlo. Záchranná akcia bola ukončená pár minút pred polnocou.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: HZS Malá Fatra