Päťročná zmluva na organizovanie vianočných trhov v Žiline skončila, mesto ich organizáciu súťaží


Foto: Päťročná zmluva na organizovanie vianočných trhov v Žiline skončila, mesto ich organizáciu súťaží

Od roku 2013 boli Vianočné trhy v Žiline organizované aj vďaka zmluve o spolupráci so spoločnosťou Er-ka kreo, s.r.o., ktorú odobrili poslanci na zastupiteľstve. Výmenou za materiálne, organizačné a technické zaistenie trhov poskytovalo mesto každoročne spoločnosti možnosť umiestniť si na oboch námestiach predajné stánky. Päťročná zmluva vypršala a mesto Žilina včera zverejnilo výzvu na predkladanie ponúk na organizačné, technické a materiálne zabezpečenie Vianočných trhov 2018.

Hodnota sponzoringu, ktorý každoročne vo forme plnenia poskytla Er-ka kreo mestu, predstavovala podľa zmluvy 38 180 eur. Za túto sumu dalo mesto k dispozícii3 predajné stánky na Mariánskom námestí, po jednom mieste na umiestnenie predajného stánku na každom z dvoch námestí a tiež priestor pre servisný stánok. Ten slúžil pre potreby klziska, ktorého postavenie a prevádzku takisto realizovala zazmluvnená spoločnosť v rámci spolupráce.

Mesto Žilina stánky s občerstvením každoročne súťaží v elektronickej aukcii, priemerná cena za stánok na Mariánskom námestí predstavovala v minulom roku sumu približne 10 a pol tisíc eur, v roku 2016 to bolo až 18 900 eur. Prvý rok, počas ktorého bola organizácia Vianočných trhov v Žiline zaistená na základe spolupráce, bola priemerná cena stánku 6 900 eur. Relatívna výhodnosť spolupráce pre partnerskú firmu tak závisí od ceny stánku, za ktorý sa vysúťažil.

RokPriemerná cena za stánok (približná)Celková cena za všetky stánky
201618 900 €132 368 €
201516 000 €112 344 €
201412 000 €84 124 €
20136 900 €48 355 €
2012900 €6 300 €

Zisťovali sme, či sa mesto Žilina pokúsilo obnoviť tento typ spolupráce. „Nie, pretože nám to neumožňuje zákon – neumožňuje nám to verejné obstarávanie,“ uviedla hovorkyňa mesta Barbora Zigová. Podľa zmluvy malo mesto nárok aj na 20 percent zo zisku z predaja reklamy, ktorú umiestnila partnerská spoločnosť na mantinely klziska. Ako však vyplýva z vyjadrenia mesta, za posledný rok nezískal rozpočet mesta žiadne financie na tejto položke.


Pre ostatné roky nám mesto údaje neposkytlo. „Minulý rok predstavoval príjem mesta z provízie sumu nula eur, v súčasnosti nemáme informácie za ostatné roky, keďže dokumenty už archivujeme,“ doplnila Zigová. Predpokladaná hodnota zákazky predstavuje výšku 33 500 eur, v novej navrhovanej zmluve však víťaz súťaže nemusí odvádzať províziu z predanej reklamy. Tak ako v prípade skončenej zmluvy o spolupráci bude musieť vyhradiť 6 kusov výlepných plôch na mantineloch klziska pre mesto.

V materiáli, ktorý bol v roku 2013 predložený na rokovanie poslancom pred uzatvorením päťročnej zmluvy o spolupráci, vyčíslila spoločnosť náklady na prevádzku na jeden rok na sumu 13 330 eur, predpokladaný zisk z reklamy mal predstavovať 6 480 eur. Výraznú časť nákladov predstavovali tie na obstaranie mobiliáru, vyčíslené boli na sumu 120 165 eur.

Časť návrhu na uzatvorenie zmluvy o spolupráci z roku 2013. Zdroj: Mesto Žilina


Zadanie novej súťaže špecifikuje odtieň mobiliáru, ktorý je identický s tým počas piatich predošlých rokov. „Všetky komponenty musia byť v jednotnom farebnom dizajne a koncepte. Odtieň farby pre jednotlivé prvky dreveného mobiliáru je TEAK,“ spresňuje mesto v podkladoch pre verejnú súťaž.

Mesto Žilina v tomto roku podľa slov hovorkyne ponúkne do elektronickej aukcie väčší počet stánkov, takže príjem z ich prenájmu by mohol byť o niečo vyšší. Či dodatočné financie pokryjú sumu na zabezpečenie Vianočných trhov, ktorú ponúkne víťazný uchádzač, bude známe až po skončení aukcie aj súťaže.

Podmienky, ktoré musí víťaz verejného obstarávania splniť:
Materiálne zabezpečenie mobiliáru pre vianočné trhy
Vstupné brány 3 ks
Oplotenie
Spojovacie ploty k bránam
Altány na státie
Odpadkové koše
Stoly do altánov
Banerový obrus s nápisom „Šťastné a veselé Vianoce Vám praje Mesto Žilina“
Informačné tabule
Klzisko minimálne 250m², ktoré bude verejnosť užívať zdarma
Drevený stánokna požičiavanie a brúsenie korčúľ

Technické zabezpečenie
Zabezpečiť ozvučenie a hudobnú produkciu s témou Vianoc vo všetkých altánoch a pri klzisku počas trvania Vianočných trhov, zabezpečenie SOZA.
Zabezpečiť osvetlenie altánov, vstupných brán, oplotenia za stánkami, altánov na státie a výzdobu mobiliáru.
Zabezpečiť osvetlenie klziska – LED lampy na stožiaroch v rohoch klziska. Led osvetlenie bude v jednotnej farbe (teplá biela)

Organizačné zabezpečenie

Sprievodný kultúrno-športový program
Zabezpečiť “servis Vianočných trhov”


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu