Turisti uviazli v noci pod Veľkým Kriváňom, pri ich záchrane mimoriadne spustili lanovku vo Vrátnej


Foto: Turisti uviazli v noci pod Veľkým Kriváňom, pri ich záchrane mimoriadne spustili lanovku vo Vrátnej Foto: HZS

V sobotu 17. marca 2018 boli krátko pred 23:00 hod. požiadaní o pomoc záchranári Horskej záchrannej služby Malá Fatra. Pomoc potrebovali dvaja turisti poľskej národnosti, ktorí vo veľmi nepriaznivých poveternostných podmienkach uviazli na hrebeni, pod Veľkým Kriváňom v smere na Pekelník, v Malej Fatre.

„Na základe získaných GPS súradníc odišli Poliakom na pomoc záchranári HZS z Oblastného strediska Malá Fatra, ktorí sa do Snilovského sedla vyviezli pomocou mimoriadne spustenej lanovky.  Odtiaľ pokračovali pozemne k turistom, ktorých úspešne lokalizovali,“ opisujú horskí záchranári na svojom webe.

46-ročný otec so svojim 23-ročným synom boli vyčerpaní a podchladení. Záchranári im poskytli prvú pomoc, zateplili ich, podali im teplé tekutiny a keď sa cítili lepšie, začali s nimi postupovať späť do Snilovského sedla. Následne boli lanovkou zvezení do Vrátnej a odtiaľ terénnym vozidlom do Domu HZS, kde bola záchranná akcia o druhej hodine ráno ukončená.

Horská záchranná služba touto cestou vyjadruje poďakovanie prevádzkovateľovi lyžiarskeho strediska Vrátna - Chleb za mimoriadne spustenie lanovky, čím sa výrazne prispelo k urýchleniu záchrannej akcie,“ uzatvárajú záchranári vo svojej správe.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: HZS