Vianočné stromčeky môžete zaniesť do zberne v Považskom Chlmci, mesto ich na sídliskách pozbiera


Foto: Vianočné stromčeky môžete zaniesť do zberne v Považskom Chlmci, mesto ich na sídliskách pozbiera Foto: ilustračné - loe.org

Vianočné sviatky skončili a majitelia živých stromčekov sa ich postupne začínajú zbavovať. Zber takto vyhodených stromčekov pre mesto zabezpečujú zmluvné spoločnosti, pravidelne býva zahájený okolo 15. januára 2017. Ak teda plánujete vyhodiť stromček na sídlisku, počkajte na harmonogram, ktorý zverejní mesto a stromček pred dátumom zberu odložte na stojiská. Okrem toho je možné stromčeky odovzdať v zberni odpadov pri skládke v Považskom Chlmci.

Mesto Žilina sa aj počas tohtoročnej zimy postará o zber vianočných stromčekov prostredníctvom spoločností dodávajúcich údržbu zelene, a správcov zelene, T+T, a.s. a MGM, s.r.o. Žilina. Obyvatelia Žiliny ich môžu bezplatne odovzdať do zberne odpadov, ktorá sa nachádza pri skládke tuhého komunálneho odpadu v Považskom Chlmci. Zberňa je otvorená počas pracovných dní v čase od 10.00 do 18.00 hod. a v sobotu od 08.00 do 12.00 hod,“ uviedla hovorkyňa mesta Žilina Barbora Zigová.

Takto odovzdané stromčeky sa následne štiepkujú a využívajú ďalej. „Náklady na dopravu si pôvodca odpadu hradí sám. Stromčeky sa štiepkujú a štiepka sa kompostuje, prípadne sa využíva ako mulčovací materiál pri nových výsadbách. Pre obyvateľov sídliskových častí mesta a historického centra existuje aj ďalšia možnosť, a to uložiť vianočné stromčeky na stojiská pri zberných nádobách.  Podrobnosti zberu určí mesto a zverejní na webovej stránke mesta,“ doplnila hovorkyňa mesta.

V minulosti sa, žiaľ, objavili aj prípady, kedy niektorí obyvatelia vyhadzovali vianočné stromčeky z okna. Okrem toho, že takto vyhodený stromček si nemusia pracovníci zodpovední za zber všimnúť a sťažuje to ich prácu a udržiavanie verejného poriadku, môže byť takéto konanie v prípade nešťastnej náhody nebezpečné. Po zverejnení harmonogramu zberu stromčekov ho zverejníme v samostanom článku s podrobným rozpisom aj my. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu