Colníci na žilinskej pošte vybavili v roku 2017 už viac ako 1,5 milióna zásielok, najviac je z Číny


Foto: Colníci na žilinskej pošte vybavili v roku 2017 už viac ako 1,5 milióna zásielok, najviac je z Číny Foto: ilustračné

Na hraničnej pobočke Žilina Pošta colníci za 10 mesiacov tohto roka vybavili takmer 1,56 mil. zásielok. Každoročne tam zaznamenávajú nárast, tento rok takmer o 30%.

„Žilinskí colníci na pošte počas prvých 10 mesiacov colne prerokovali 1 556 710 predložených zásielok, ktoré prišli z tretích krajín, hlavne Číny. Znamená to, že počas bežného pracovného dňa ich rukami prejde priemerne 7 500 balíčkov. Väčšina z nich je do hodnoty 22 €, ktoré sú oslobodené od cla aj DPH,“ informuje Božena Chríbiková, hovorkyňa Colného úradu Žilina.

S rastúcou obľubou objednávania tovaru cez internet z roka na rok ich počet stále rastie. Oproti rovnakému obdobiu minulého roka stúpol počet poštových zásielok z krajín mimo EÚ o 29%.

Pri kontrole na tomto pracovisku colníci našli 72 zásielok s napodobeninami rôznych vecí, prevažne odevov a obuvi, čím došlo k porušeniu práv duševného vlastníctva. V jednom balíku z Thajska si nechal príjemca poslať kožené výrobky z krokodíla. Bol však zaistený, keďže podliehal dohovoru CITES a neboli splnené všetky podmienky na jeho prepustenie.

V 22 prípadoch deklaranti uviedli nesprávne údaje o tovare, za čo im bola uložená pokuta. Najčastejšie deklarovali nižšiu hodnotu tovaru ako v skutočnosti mal, aby sa vyhli platbám pri dovoze.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu